Spitalele publice vor putea organiza clinici sau sectii private, in care medicii sa poata lucra dupa programul de lucru din unitatea de stat, prevede proiectul privind salarizarea doctorilor.

"Vorbim despre un proiect privind cresterea veniturilor medicilor, prin care urmarim cresterea veniturilor acestora, dar si reducerea exodului, pornind de la principiul fundamental din sanatate, respectiv acela ca singurii care aduc bani in sistem sunt doctorii. Potrivit noului proiect, medicul va fi obligat sa opteze daca lucreaza cu norma intreaga, respectiv sapte ore, in spitalul public. In cazul in care a optat sa lucreze in spitalul public cu norma intreaga, atunci in aceeasi unitate sanitara va putea lucra peste programul de lucru, in sistem privat", a explicat, miercuri, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

O alta optiune a medicului ar fi sa lucreze doar cateva ore in spitalul public, iar in rest, intr-o unitate sanitara privata. "Asadar, medicul care nu vrea sa lucreze in sistemul public cu norma intreaga va face publica decizia si atunci va avea dreptul sa lucreze intr-un spital privat, in cel de stat ramanand doar cu norma redusa", a mai spus ministrul Sanatatii, intr-o conferinta de presa in care a vorbit despre proiectele legislative privind reforma in sistem.

In aceste conditii, pentru medicii care aleg prima varianta, respectiv aceea de a fi cu norma intreaga la stat, spitalele vor pune la dispozitia lor sectii sau paturi private.

"Fiind vorba despre un sistem privat, consultatiile in aceste sectii vor fi platite de catre pacient, in mod direct, sau prin asigurarile private ale acestuia. Tariful perceptul de unitate sanitara pentru sectia sau paturile private vor fi afisate. O cota din tariful pe care il incaseaza medicul il pune la dispozitia echipei cu care lucreaza, iar o parte, spitalului", a mai precizat ministrul Sanatatii, potrivvit MEDIAFAX.

Nicolaescu a subliniat ca toata activitatea privata din spitalul public se desfasoara in afara programului de lucru, acest model functionand cu succes, de zeci de ani, in spitalele publice din Franta. Din suma incasata de catre medic, 60% ramane acestuia, 30% va reveni echipei medicale, iar 10%, spitalului, a mai spus ministrul, precizand ca numarul paturilor private nu va putea depasi 20% din totalul celor publice.

Citeste si:
Clarificări MAI privind presupusa găzduire a unor secții de poliție...
Clarificări MAI privind...

Potrivit lui Nicolaescu, acest proiect va fi aplicat mai intai in sistem pilot, in primul semestru din 2014.

"De astazi (miercuri - n.r.), proiectul va fi pus in dezbatere publica pentru 30 de zile. Dupa aceea, vor fi analizate observatiile primite, iar de la 1 septembrie proiectul isi va urma traseul, astfel incat pana la sfarsitul anului sa se poata face evaluarile si modificarile astfel incat, atunci cand intra in vigoare, sa fie un proiect bun", a mai spus Eugen Nicolaescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.