Prima rectificare bugetara din acest an se bazeaza pe un PIB mai mare cu 2,6 miliarde lei, deficitul bugetului consolidat va creste de la 13,4 miliarde lei la 14,7 miliarde lei, prin folosirea banilor rezervati Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) catre alte proiecte, iar plafonul de garantii va fi majorat cu 2 miliarde de lei.

Astfel, Produsul Intern Brut estimat a fost revizuit in urcare la 626,2 miliarde lei, iar deficitul bugetar pe cash va creste de la 2,1% din PIB la 2,3% din PIB, scrie MEDIAFAX.

"Pe ansamblu, bugetul de stat se rectifica cu 1,9 miliarde lei venituri mai putin, urmare a rezultatelor colectarii, si cu 700 milioane lei cheltuieli mai putin", a precizat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

El a adaugat ca bugetul include si fonduri "suficiente" pentru acordarea platilor compensatorii catre persoanele disponibilizate din companiile de stat, daca va fi cazul.

Ministerele Sanatatii (aproape un miliard lei, inclusiv pentru maternitati si CNAS, care va acoperi si o neincasare de 500 milioane lei din taxa clax-back), Educatiei (40 milioane lei pentru modernizarea scolilor) si Justitiei (aproape 100 milioane lei pentru functionarea Administratiei Nationale a Penitenciarelor, 20 milioane lei pentru refacerea unor sedii de instante si 45 milioane lei pentru alte cheltuieli ale instantelor) vor beneficia de alocari suplimentare, a anuntat premierul Victor Ponta.

Ministerul de Interne va primi 70 milioane lei pentru dotarea Politiei Romane, iar Ministerul Dezvoltarii va primi aproximativ 900 milioane lei.

O noua rectificare bugetara a fost deja programata pentru finele lunii octombrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.