Romania se va confrunta, din ce in ce mai des, cu fenomene meteo extreme, precum cantitati mari de precipitatii intr-o perioada foarte scurta de timp sau schimbarile bruste ale regimului termic, a afirmat directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).

"In ultima luna si jumatate s-au inregistrat caderi importante de precipitatii intr-un timp foarte scurt, precum si schimbari bruste de temperatura de la o zi la alta. Astfel de semnale au aparut inca de acum 20 de ani, insa ele au devenit din ce in ce mai frecvente in ultimii 10 ani, cu o intensificare in ultima luna si jumatate. Daca temperaturile medii globale vor continua sa creasca, ne asteptam la o intensificare a acestor fenomene meteo de la an la an", a explicat directorul ANM, in cadrul unei seminar organizat de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.

Sandu a mai precizat ca, desi prognozele pentru luna in curs si luna august arata cantitati mai reduse de precipitatii, nu se poate vorbi neaparat de seceta.

"Totul depinde de modul de distributie a precipitatiilor in perioada urmatoare. Daca vor fi cateva zile fara ploaie, de pilda zece, iar apoi va ploua, nu ne vom confrunta cu seceta. Daca, dimpotriva, vor fi perioade mari fara precipitatii, iar apoi va ploua foarte mult intr-un interval foarte scurt, atunci va aparea seceta. Principalul motiv este ca pamantul nu poate absorbi rapid apa cazuta intr-un interval foarte scurt de timp", a conchis directorul ANM.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.