In intervalul 24 iunie - 8 iulie 2013 mercurul va mai scadea cu cateva grade in termomet, conform prognozei ANM. In ceea ce priveste precipitatiile, acestea vor fi slabe cantitativ si insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului.

Banat

In primele zile temperaturile medii diurne vor scadea cu aproximativ 8 grade, ajungand la 21 de grade pe 26 iunie, pentru ca apoi sa creasca usor de la o zi la alta, spre 26 de grade pe 28-29 iunie. In urmatoarele 2-3 zile va avea loc o noua scadere a temperaturii, de aceasta data cu aproximativ 3 grade. Ulterior regimul termic va creste usor si treptat, spre valori medii de 27 de grade, comparabile cu normele climatologice ale primei decade a lunii iulie. Temperaturile medii nocturne vor scadea de la 18 grade in prima noapte, spre 12 grade pe 28 iunie, dupa care vor creste din nou.

Vor fi averse, insotite si de descarcari electrice, in primele zile ale intervalului, apoi probabilitatea pentru ploi de scurta durata va fi din nou mai ridicata in intervalul 29 iunie- 2 iulie. In rest, doar trecator si izolat va ploua slab.

Crisana

La inceputul intervalului de prognoza se va produce o racorire ce va aduce mediile temperaturilor maxime de la 28 de grade in prima zi spre 20 de grade pe 26 iunie. Ulterior vor fi variatii termice de 3...4 grade la intervale de 2-3 zile, pentru ca dupa data de 2 iulie si pana pe 7 iulie sa se remarce o tendinta de crestere usoara si treptata a temperaturilor diurne, spre valori normale, de 25...26 de grade. Minimele nocturne vor scadea, in medie, cu 6 grade in primele 5 zile ale intervalului, apoi incepand cu 28 iunie vor creste de la 12 la 14 grade, cu usoare fluctuatii de 1...2 grade pe parcursul celei de-a doua saptamani a perioadei de prognoza.

Ploi pe arii mai extinse, indeosebi averse insotite de descarcari electrice, se vor semnala in primele doua zile si, din nou, in intervalul 29 iunie – 2 iulie. Apoi ploile, de scurta durata si slabe cantitativ, se vor semnala pe arii restranse.

Transilvania

In intervalul 24-27 iunie, mediile termice vor scadea treptat, de la 29 de grade ziua si 17 grade noaptea, spre 22 si, respectiv, 11 grade. O usoara crestere a temperaturii aerului va determina in urmatoarele doua zile maxime diurne de aproximativ 26 de grade, pentru ca in primele zile din iulie acestea sa scada din nou, spre medii de 21 de grade ziua si 14 grade noaptea. In intervalul 3-7 iulie regimul termic va creste usor si treptat, la sfarsitul intervalului fiind prognozate valori apropiate de normele climatologice ale primei decade din luna iulie, de aproximativ 24 de grade ziua si 12 grade noaptea.

Citeste si:
ANM: Trei județe, sub avertizări cod portocaliu de vreme severă....
ANM: Trei județe, sub...

Ploile, de scurta durata, se vor semnala pe tot parcursul intervalului de prognoza, dar probabilitatea pentru averse pe arii extinse si mai insemnate cantitativ va fi semnificativa in zilele de 25 si 26 iunie si, din nou, in intervalul 29 iunie – 2 iulie.

Maramures

Pana la jumatatea primei saptamani a intervalului de prognoza a regimul termic va marca o scadere de aproximativ 5...6 grade, spre valori medii diurne de 22 de grade pe 27 iunie, cand temperaturile nocturne vor fi de aproximativ 12 grade. Vor urma scurte intervale, de 2-3 zile, de usoara scadere si, respectiv, crestere a temperaturii aerului, pentru ca dupa 2 iulie sa se remarce o tendinta usoara, dar constanta, de incalzire, care va determina la sfarsitul intervalului de prognoza medii ale temperaturilor maxime de 24...25 de grade si ale minimelor de aproximativ 13 grade, apropiate de normele climatologice ale perioadei.

Citeste si:
Prognoza meteo ANM 2 - 30 octombrie 2023. În ce regiuni se așteaptă...
Prognoza meteo ANM 2 - 30...

Ploile vor fi prezente aproape zilnic, dar probabilitatea pentru averse mai importante cantitativ si pe arii mai extinse va creste pe 25 si 26 iunie si, din nou, intre 29 iunie si 2 iulie.

Moldova

Pornind de la 29 de grade in prima zi, regimul termic mediu diurn va avea usoare variatii, de 1...2 grade, in intervalul 24-29 iunie, pentru ca apoi sa scada spre valori medii normale, de 24...25 de grade in data de 2 iulie. Ulterior, se remarca o usoara tendinta de crestere, spre 26 de grade la sfarsitul intervalului de prognoza. Mediile temperaturilor minime vor avea o tendinta generala de scadere in ultima saptamana din iunie, de la 19 grade in 24 iunie, spre 14...15 grade in jurul datei de 2 iulie. Apoi regimul termic se va mentine relativ constant la aceste valori pana la sfarsitul perioadei de prognoza.

Vor fi averse, izolat mai importante cantitativ si insotite de descarcari electrice, in intervalul 24-27 iunie si 30 iunie-2 iulie. In restul intervalului de prognoza doar izolat si trecator va ploua slab.

Citeste si:
Prognoza meteo ANM pentru weekendul 7 - 8 ianuarie. În nordul...
Prognoza meteo ANM pentru...

Dobrogea

In intervalul 24-29 iunie regimul termic diurn se va mentine relativ constant in jurul valorii medii de 29 de grade. Apoi temperaturile diurne vor scadea pana la medii de 26 de grade intre 1 si 3 iulie si abia spre sfarsitul intervalului se vor apropia din nou de 28 de grade. Mediile temperaturilor minime vor scadea, relativ constant, de la 21 de grade in prima dimineata, spre 17...18 grade catre sfarsitul perioadei de prognoza.

In perioada de prognoza probabilitatea pentru ploi de scurta durata va fi mai mare in prima zi si, din nou, in intervalul 30 iunie – 2 iulie.

Muntenia

In primele zile ale intervalului de prognoza se va mentine vremea calduroasa, cu medii ale maximelor de 30...31 de grade, apoi o usoara racorire va determina scaderea regimului termic spre 27 de grade pe 26 si 27 iunie, iar pe 29 iunie temperatura va creste din nou spre 30 de grade. Intervalul 30 iunie-3 iulie va fi caracterizat din nou de medii diurne de 26....27, pentru ca intre 3 si 7 iulie temperaturile diurne sa urce din nou spre 28....29 de grade, valori apropiate de normele climatologice ale acestei perioade din an. Minimele nocturne, ridicate in primele zile cand valorile medii vor fi de 18...19 grade, vor avea ulterior o evolutie oscilanta in jurul mediilor multianuale, spre aproximativ 16 grade la sfarsitul perioadei de prognoza.

Va ploua local intre 24 si 26 iunie si, din nou, intre 29 iunie si 2 iulie, iar probabilitatea pentru cantitati de apa mai importante va fi semnificativa pe 25, 29 si 30 iunie si, posibil, pe 2 iulie.

Oltenia

Intre 24 si 27 iunie maximele diurne vor scadea, in medie, cu 4 grade, de la 29 pana la 25 de grade. Apoi vor creste din nou spre 27...28 de grade pe 28-29 iunie. Pe 30 iunie va avea loc o noua racire, spre medii termice de aproximativ 25 de grade, pentru ca apoi temperatura sa creasca usor si treptat, spre valori normale la sfarsitul intervalului de prognoza, de aproximativ 28 de grade. Minimele nocturne vor scadea constant, de la valori medii de 19 grade in prima zi, pana la 13 grade pe 28 iunie. Ulterior vor fi usoare variatii, cu tendinta de crestere spre 16 grade in ultima zi a intervalului de prognoza.

Ploile vor fi putine, slabe cantitativ, exceptand intervalele 24-26 iunie, 29-30 iunie si, posibil, data de 2 iulie, cand se vor semnala pe arii mai extinse.

La munte

Dupa valori relativ ridicate in primele zile, temperaturile vor scadea in data de 26-27 iunie, spre 14...15 grade ziua si 7...8 grade noaptea. Ulterior regimul termic va avea usoare variatii in jurul mediilor normale climatologic, cu o tendinta de crestere spre 18 grade ziua si 10 grade noaptea.

Aversele, insotite de descarcari electrice se vor semnala in fiecare zi a intervalului de prognoza, dar mai insemnate cantitativ vor fi pe 25 si 26 iunie si, din nou, in intervalul 29 iunie – 1 iulie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.