Pacientii pot solutiona litigiul amiabil in cel mult sase luni, cuantumul daunelor morale va fi plafonat, iar medicii pot fi asigurati pentru incidente petrecute cu pana la trei ani inaintea incheierii contractului de asigurare, potrivit unui proiect de modificare a legislatiei malpraxisului, scrie MEDIAFAX.

Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Raed Arafat a explicat, joi, propunerile de modificare a Legii sanatatii (Legea nr. 95/ 2006), la Titlul XV, referitor la malpraxis.

"Vorbim doar despre o propunere care va fi supusa dezbaterii publice, timp de o luna, incepand de vineri si nu de un document final. Prin acest proiect, pacientii nu vor avea obligatii de plata in solutionarea amiabila, vor avea la dispozitie sase luni pentru rezolvarea litigiului pe cale amiabila, si, mai mult, pentru prima data vor avea acces la documentele medicale ale cazului, pana acum acestea putand fi date numai la cererea instantelor", a explicat secretarul de stat.

De asemenea, pacientii vor beneficia de un evaluator care poate fi desemnat sau ales de ei dintr-un corp de experti. In plus, un mediator va putea negocia valoarea daunei morale cu pacientul si asiguratorul.

Potrivit documentului, personalul medical va fi obligat sa se asigure atat pentru daunele materiale, cat si pentru cele morale. Pentru daunele morale va fi stabilit un anumit plafon, asa cum se practica si alte tari. In plus, medicul va fi asigurat pentru incidente petrecute cu pana la trei ani inaintea incheierii contractului de asigurare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.