Basescu este ingrijorat ca in 2030, Romania va avea doar 15 milioane de locuitori. In aceste conditii, presedintele incurajeaza femeile romance sa faca multi copii, sa depaseasca femeile rome la capitolul "productivitate".

"Nu as vrea sa va intreb cate dintre dumneavoastra aveti copii. Dar ma uit cat am muncit cu fetele mele, maritate-nemaritate, «Faceti, fetelor, un copil, ca pana la urma este un act patriotic». Ma rog, cu asta mica am reusit pana la urma, cu cea mare nu reusesc (...) Cred ca natalitatea este o misiune pe care si femeile din Romania trebuie sa si-o asume. Scuzati-ma ca o spun atat de direct", a declarat Basescu, citat de MEDIAFAX.

El a aratat ca in actualul ritm de scadere demografica, Romania va ajunge sa aiba numai 15 milioane de locuitori in 2030, adica "o pierdere uriasa". El a spus ca aceasta va aduce si "o schimbare consistenta a structurii populatiei pentru ca avem minoritatea roma, care este extrem de productiva".

"Cum Dumnezeu femeia roma poate tine cinci-sase copii, iar romanca nu poate? E adevarat, ea nu este manager, femeia roma (...) Trebuie sa mergem si in zona cealalta. Poate maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii, asta mi se pare mie",
a afirmat Basescu.

INS: Rata mortalitatii infantile este in crestere

Una dintre interlocutoarele sale i-a argumentat ca nivelul de protectie a femeii insarcinate si gravide s-a redus in timpul Guvernului Boc, atat privind concediul maternal, cat si indemnizatia pentru cresterea copilului.

Presedintele i-a replicat ca Romania are una dintre cele mai favorabile legislatii din UE in acest sens, in conditiile in care in Belgia stau numai 30 de zile in concediu de crestere a copilului, fara concediu prenatal.

"Problemele nu sunt la timp, sunt la sustinerea financiara, lucru pe care il recunosc", a spus Basescu, care a argumentat insa ca si inainte de plafonarea operata de Guvernul Boc la indemnizatia de crestere a copilului rata natalitatii a fost tot in scadere.

El a spus ca cheia cresterii natalitatii nu sta in facilitatile acordate femeii care naste, ci in siguranta sociala.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

"Incertitudinile legate de siguranta locului de munca, de plata ratei la banci, de ce s-o mai intampla, e in coliziune cu masurile pe care statul le-a luat in Romania ca sa stimuleze cresterea natalitatii. Avem o societate inca nestabilizata complet si acesta poate fi un efect", a mai argumentat Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.