Peste 55 la suta dintre romani nu colecteaza selectiv pentru ca nu au containere speciale aproape de casa, in timp ce 38 la suta se declara convinsi ca deseurile puse separat ajung tot la groapa de gunoi, releva un studiu realizat de Rogalski-Grigoriu.

Studiul "Obisnuiesti sa reciclezi?", prezinta atitudini ale romanilor fata de colectarea selectiva a deseurilor si reciclare.

Procentul mic al celor care recicleaza este datorat in primul rand lipsei de centre de colectare prin preajma gospodariei, 55.89 la suta spunand ca aceasta i-ar impiedica sa colecteze selectiv, se arata in studiu. Un procent destul de mare al respondentilor - 38,03 la suta - nu au incredere in autoritatile raspunzatoare, fiind convinsi ca deseurile colectate ajung tot la groapa de gunoi, in timp ce peste un sfert - 26,22 la suta spun ca nu stiu unde se gasesc containerele pentru colectarea separata, scrie MEDIAFAX.

In proportie de 18,41 la suta, respondentii spun ca nu au timp sa se ocupe de colectarea selectiva, iar 3,67 la suta au spus ca nu cunosc niciun beneficiu al practicarii acesteia.

Aproape jumatate - 43,28 la suta dintre romani nu asteapta sa fie recompensati pentru actiunile de colectare a deseurilor reciclabile, mai releva studiul.

Pe de alta parte, 92,09 la suta dintre respondenti au declarat ca sunt interesati de reciclarea deseurilor din gospodarie, iar 84,9 la suta au raspuns ca motivul pregnant pentru acest interes este responsabilitatea pe care o au fata de mediu, in timp ce 13.6 la suta urmaresc in primul rand valoarea pe care o pot recupera in urma reciclarii. Insa numai 7,6 la suta dintre participantii la studiu stiu sa existe in orasul lor containere inteligente care elibereaza bonuri valorice contra deseurilor depuse.

Doar putin peste doua treimi dintre romani (66,86 la suta) cunosc faptul ca atat sticlele cat si PET-urile, cutiile de aluminiu, echipamentele electrice si electrocasnicele si hartia pot fi reciclate in centrele specializate. Echipamentele electrice si electrocasnice au obtinut cel mai mic procent de recunoastere ca fiind produse reciclabile din partea respondenților, de doar 43,53 la suta.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

Studiul a fost realizat online, in perioada 27 mai - 3 iunie 2013, pe un esantion de 7.492 de respondenti, cu varsta de peste 18 ani, utilizatori ai platformei iVox.ro. Rezultatele acestui sondaj pot fi extrapolate, cu o minima marja de eroare, populatiei utilizatorilor de internet din Romania, cu varsta peste 18 ani, din mediul urban, arata realizatorul studiului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.