Termometrele au aratat zero grade, luni dimineata, la Harghita Bai, unde a inceput sa ninga, relateaza MEDIAFAX.

Localnicii spun ca sunt surprinsi de aceste fenomene meteorologice, intrucat nu se intampla prea des sa ninga la sfarsitul lunii mai.

"Ieri dupa-amiaza (duminica - n.r.) a dat grindina si a albit totul in jur, iar astazi de dimineata, pe la 7.00, a inceput sa ninga. Termometrul a aratat zero grade Celsius", a spus Kristaly Peter, proprietarul unei pensiuni din statiunea Harghita Bai.

Oamenii pun grindina, ninsorile si vantul taios pe seama Sfintilor de Gheata - Orban, Pongrac si Bonifac -, care sunt inscrisi in calendarul catolic pana in 25 mai si de a caror "manie" sperau ca au scapat. Potrivit credintei populare, cei trei sfinti sunt aducatori de gheata, iar agricultorii se tem de "mania" lor si multi dintre ei nu insamanteaza inainte de 25 mai.

Minima absoluta a lunii mai in judetul Harghita a fost de minus 7,7 grade Celsius si s-a inregistrat in anul 2007, in Miercurea Ciuc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.