Cea de-a treia zi de Paste ar putea deveni sarbatoare nelucratoare, potrivit unui proiect de lege initiat de 12 deputati si senatori PSD si PPDD

Initiatorii sunt deputatii PSD Constantin Adascalitei, Ioan Axente, Ileana Cristina Dumitrache, Mihaita Gaina, Marian Ghiveciu, Horia Grama, Cornel Itu, Constantin Mazilu, Florian Nicolae, deputatii PPDD Liliana Ciobanu si Marioara Nistor si senatorul PSD Laurentiu Florian Coca.

"Pastele este cea mai importanta sarbatoare crestina a anului. Sfintele Pasti sau sarbatoarea vietii marcheaza miracolul Invierii Domnului, iar actele de purificare din Saptamana Luminata readuc echilibrul si armonia crestinilor. Obiectul acestei sarbatori crestine este si amintirea vie a patimii. Hristos a murit pentru noi si a triumfat pentru noi. In moartea Lui sta mantuirea noastra, in Invierea lui sta biruinta noastra. Sarbatoarea Pastelui, sarbatoarea luminii si a bucuriei, si-a pastrat pana in prezent farmecul si semnificatia, fiind un moment de liniste sufleteasca si de apropiere de familie", se arata in expunerea de motive a proiectului care in prezent se afla la Senat, prima Camera sesizata.

Dupa minivacanta: Cand vom avea urmatoarele zile libere?

Initiatorii mai sustin, in expunerea de motive, ca este necesara instituirea ca sarbatoare legala in care nu se lucreaza si a celei de-a treia zi a Pastelui si pentru ca "Invierea Domnului este, pentru unele lacasuri de cult, prilej de dubla bucurie: praznic imparatesc si ziua hramului bisericii".

In Romania exista in prezent doar 12 zile libere consacrate prin lege in afara sarbatorilor de duminica, scriu initiatorii, precizand insa ca de multe ori, in practica, patru dintre ele coincid cu zilele de week-end.

"Tara noastra este printre tarile cu cele mai putine zile declarate legal nelucratoare, iar cea mai mare sarbatoare a crestinismului, Pastele, cu cele mai profunde semnificatii, ar trebui marcata in mod solemn in toate cele trei zile ale sale. Dintre tarile Uniunii Europene, Belgia este, de departe, cea care acorda cele mai multe zile libere muncitorilor, cu un total de 24 de sarbatori legale in 2012. Alte tari europene cu un numar mai mare de sarbatori legale decat al nostru sunt: Ungaria (17 zile), Bulgaria (15 zile), Slovacia (14 zile), Malta (14 zile), Polonia (13 zile), Portugalia (13 zile)", se mai arata in expunerea de motive a proiectului.

Citeste si:
Asociația Montană Carpați lansează proiectul "Plasticul apă nu se...
Asociația Montană Carpați...

Romanii ar putea avea mai multe zile libere in luna mai


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.