Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice si a precipitatiilor ce se vor produce in intervalul 20 mai - 1 iunie, in fiecare regiune a tarii.

Oltenia

Vremea, deosebit de calda in primele trei zile, se va raci ulterior cu aproximativ 7 grade, atingand in intervalul 24-26 mai, maxime diurne de 20 de grade si temperaturi nocturne de 9 grade. In a doua saptamana de prognoza, regimul termic va marca initial o usoara crestere, apoi se va mentine relativ constant, temperaturile la amiaza atingand, in medie, 22...23 de grade, iar in cursul noptilor 12...13 grade.

Ploile vor fi in general slabe cantitativ, exceptand zilele de 22 si 23 mai, cand sunt posibile pe arii extinse averse, descarcari electrice si cantitati mai insemnate de apa.

Muntenia

Vremea va fi calduroasa la inceputul intervalului, cand se vor atinge in medie 31 de grade in cursul dupa-amiezelor si 15 grade noaptea. Apoi un proces de racire va aduce maximele diurne spre 22 de grade, in timp ce minimele nocturne vor scadea cu aproximativ 5 grade. Dupa data de 27 mai, o noua incalzire a vremii va determina temperaturi de 23...24 de grade ziua si de 12...13 grade noaptea, ce vor caracteriza un regim termic normal pentru sfarsitul lunii mai.

Se vor semnala averse, insotite de descarcari electrice, iar in jurul datei de 23 mai, ploile vor avea si caracter torential.

Dobrogea

Vremea va fi calda in primele patru zile, cand temperaturile maxime vor fi de 25...27 de grade, iar cele minime se vor situa in jurul valorii de 16 grade. Va urma o usoara racire a vremii in intervalul 24-26 mai, cand valorile diurne vor atinge 21...22 de grade, iar cele nocturne vor scadea spre 13 grade. Dupa data de 27 mai, regimul termic va creste usor, apropiindu-se de cel normal pentru ultima decada a lunii mai.

Probabilitatea de aparitie a averselor pe arii mai extinse va fi mai ridicata dupa data de 22 mai.

Moldova

Dupa o prima zi calduroasa, cu maxime ce vor atinge, in medie, 29...30 de grade, vremea se va raci treptat, atingand valori maxime de aproximativ 20 de grade in data de 24 mai, cand si minimele nocturne, in scadere cu circa 5 grade fata de inceputul intervalului, vor fi de 9 grade. Ulterior regimul termic va marca o usoara crestere, in ultimele zile ale intervalului de prognoza urmand a se inregistra temperaturi diurne de pana la 22...23 de grade si nocturne de 11...12 grade.

Citeste si:
Prognoza meteo ANM pentru weekendul 7 - 8 ianuarie. În nordul...
Prognoza meteo ANM pentru...

Vor fi ploi frecvente, mai ales averse, insotite si de descarcari electrice, iar cantitati de apa mai insemnate vor cadea in jurul datei de 23 mai.

Maramures

Dupa o vreme relativ calda pentru aceasta data, cu medii ale temperaturilor maxime de 22...24 grade, vremea se va raci in jurul datei de 24 mai, cu aproximativ 5 grade, atat ziua, cat si noaptea. In intervalul 26-29 mai, valorile termice vor creste usor spre 21...22 de grade in orele amiezelor si 10...11 grade in timpul noptilor, regim termic ce se va mentine relativ constant pana la sfarsitul intervalului de prognoza.

Ploile, prezente in fiecare de zi, vor avea mai ales caracter de aversa si vor fi insotite de descarcari electrice, iar probabilitatea pentru cantitati de apa mai importante va fi semnificativa in jurul datei de 23 mai.

Transilvania

Debutul intervalului de prognoza se va caracteriza printr-o vreme usor mai calda decat in mod obisnuit in ultima perioada a lunii mai, cu maxime ce se vor mentine, in medie, in jurul valorii de 24 de grade si minime de aproximativ 10 grade. Intre 23 si 25 mai, vremea se va raci si se vor inregistra temperaturi diurne de circa 17 grade si minime nocturne de 6 grade, in medie. Ulterior, un nou proces de usoara incalzire va aduce regimul termic la valori comparabile cu mediile multianuale ale perioadei, respectiv 20...21 de grade ziua si 9 grade noaptea.

Citeste si:
ANM anunță averse însemnate cantitativ, însoţite de descărcări...
Prognoza meteo - 21 mai. ANM...

Aversele de ploaie si descarcarile electrice se vor semnala frecvent pe tot parcursul perioadei de prognoza, iar caracterul de torentialitate al ploilor se va manifesta mai ales in jurul datelor de 23 si 28 mai.

Crisana

Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme usor mai calda decat in mod obisnuit in aceasta perioada a anului, dar in jurul datei de 24 mai se va resimti o racire, care va aduce regimul termic spre valori medii diurne in jurul a 17 grade si minimele nocturne spre 7 grade. In intervalul 26–29 mai temperatura aerului va marca o crestere, spre valori climatologic normale, de 22 de grade ziua si 11 grade noaptea, ce se vor mentine pana la sfarsitul perioadei de prognoza.

Vor fi frecvente aversele insotite de descarcari electrice, dar cantitatile de apa vor fi mai insemnate in jurul datei de 23 mai.

Citeste si:
Zi de primavara, duminica. Temperaturile ajung si la 16 grade. Cand...
Zi de primavara, duminica....

Banat

Vremea va fi in racire in prima saptamana, astfel incat maximele vor scadea de la medii de aproximativ 24...25 de grade in primele zile, spre 17...18 grade, in jurul datei de 25 mai. In aceeasi perioada, minimele nocturne vor marca si ele o scadere, de la 14 grade pana la 7...8 grade. Incepand cu data de 27 mai, vremea se va incalzi usor, iar mediile termice se vor situa in jurul celor climatologic normale pentru ultima decada a lunii mai, cu valori ale temperaturilor diurne in jurul a 22...23 de grade si temperaturi nocturne spre aproximativ 11...12 grade.

Ploile, mai ales averse, insotite si de descarcari electrice, se vor semnala pe tot parcursul intervalului de prognoza, dar mai importante cantitativ vor fi pe 22 si 23 mai.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.