Social 3 Aprilie 2013 09:45
 In Romania nu s-au mai facut transplanturi de cord de mai bine de doi ani.

Asta in conditiile in care, numai la Targu Mures, sunt in evidenta circa 100 de bolnavi, dintre care 30 pot muri in orice moment in lipsa operatiei, scrie evz.ro.

„Din ce stiu eu, la Targu Mures nu mai au anestezisti. Singura varianta ar fi sa trimitem inimile in afara tarii, la Viena, insa e destul de complicat. Pana acum am trimis doar trei-patru in Austria”, sustine Dan Luscalov, directorul Agentiei Nationale de Transplant.

Chirurgul cardio-vascular Serban Bradisteanu, de la Spitalul Floreasca, sustine ca, din punctul lui de vedere, motivul pentru care nu a mai facut transplanturi in ultimii ani a fost ghinionul de a nu gasi donatori compatibili.

„Avem cadre medicale pentru transplanturi. Chiar saptamana trecuta am avut un donator tanar in spital, insa nu am putut recolta inima pentru ca persoana care ar fi putut-o primi avea peste 100 de kilograme. Am avut discrepante intre listele de asteptare si oferte, care sunt putine”, justifica medicul Bradinsteanu situatia.

Prof. dr. Radu Deac, care lucreaza in privat acum, spune ca motivele sunt complexe.

Exista mai multe cauze: si de resurse umane, nu mai aveam suficienti anestezisti, si multe alte lucruri care trebuie puse la punct. Se asteapta investitii, aparatura. Eu vreau sa reincepem cat mai repede, dar nu depinde totul de mine”, completeaza dr. Horatiu Suciu, seful institutului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.