Ambasada Romaniei la Nicosia a deschis o linie telefonica gratuita, la numarul 8000 9091, pentru informarea despre criza bancara din Cipru a cetatenilor romani care vor sa calatoreasca in aceasta tara.

"Ambasada a deschis o linie telefonica cu apelare gratuita, cu numarul 8000 9091, la care cetatenii romani pot obtine informatii si clarificari privind masurile ce urmeaza a fi adoptate de autoritatile cipriote in acest context", informeaza un comunicat MAE transmis joi.

MAE a avertizat inca de saptamana trecuta cetatenii romani care vor sa mearga in Cipru in aceasta perioada sa detina numerar in euro, suficient pentru durata sejurului si sa ia masurile necesare pentru asigurarea securitatii obiectelor de valoare pe care le detin.

Romanii trebuie sa se astepte ca furnizorii de servicii (magazine, restaurante, benzinarii, etc.) nu accepta plata prin intermediul cardurilor, nefiind posibila nici verificarea soldului.

Bancile din Cipru, inchise incepand de pe 16 martie, vor lucra cu publicul joi, timp de sase ore, pentru prima data in aproape doua saptamani, dupa care vor opri din nou activitatea vineri, in ajunul Pastelui pe rit Catolic, dar si luni, 1 aprilie, de ziua nationala a tarii.

Bancile au incercat sa se pregateasca cat mai bine pentru reluarea activitatii, cu lichiditati suficiente, dar si cu forte de securitate suplimentare la sucursale, pentru a face fata unui numar mare de clienti, scrie MEDIAFAX.

Guvernul din Cipru a anuntat miercuri masurile de control asupra circulatiei capitalului, care limiteaza strict iesirea banilor din tara, dar afecteaza si activitatea economica interna, prin suspendarea posibilitatii de a incasa cecuri in numerar, obligarea detinatorilor de depozite la termen sa nu se atinga de bani pana la expirarea contractului si introducerea unei proceduri de avizare pentru plata importurilor.

Astfel, deponentii la bancile din Cipru nu mai au voie sa scoata din tara mai mult de 3.000 euro in numerar la un drum in strainatate, iar tranzactiile cu cardul de debit sau de credit in afara tarii au fost limitate la 5.000 euro de persoana pe luna, autoritatile sustinand ca masurile vor fi valabile timp de 7 zile.

Citeste si:
Minorii cu vârsta de peste 16 ani pot călători în afara țării fără...
Minorii cu vârsta de peste 16...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.