Social 26 Martie 2013 10:01
Primaria Capitalei precizeaza ca lucrarile de demontare a Halei Matache, incepute luni seara, au autorizatia necesara, eliberata conform legii, monumentul urmand sa fie reconstruit, folosind elementele arhitecturale cu valoare de patrimoniu, pe un amplasament din apropiere.

"In vederea operatiunii de demontare a halei s-au obtinut atat avizul pentru conceptul de stramutare eliberat de Ministerul Culturii, precum si avizul Directiei de Cultura si Patrimoniu Bucuresti. Astfel, pentru proiectul de desfacere, s-a eliberat in conditiile legii autorizatia de dezmembrare, in vederea executarii lucrarilor pentru demontarea elementelor artistice componente ale Halei Matache", potrivit MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, restaurarea, reconditionarea si depozitarea elementelor halei se vor face in conditii optime, in vederea reconstruirii pe un amplasament adiacent.

Primaria Capitalei mai precizeaza ca activitatea de demontare se face in baza expertizei si a studiului intocmit de specialisti in cladiri de patrimoniu, la solicitarea municipalitatii.

"Operatiunea are loc in prezenta unui expert restaurator, atestat de Ministerul Culturii si Patrimoniului National, in domeniul restaurarii structurilor metalice, conform prevederilor exprese ale legii. De asemenea, precizam si pe aceasta cale ca vor fi executate mulaje ale basoreliefului ornamental de pe fatada principala, in vederea reconstruirii acestuia. Este important de subliniat ca elementele arhitecturale cu valoare de patrimoniu se vor preleva, conserva, depozita si restaura, in vederea reconstructiei cladirii", se mai arata in comunicat.

Potrivit municipalitatii, lucrarile vor fi executate cu celeritate, avand in vedere "situatia de disconfort prelungit a locuitorilor din zona, (disconfort creat de nenumarate contestatii ale lucrarii depuse atat la instantele din Bucuresti, cat si la cele din Cluj-Napoca), precum si impactul negativ asupra agentilor economici, astfel incat operatiunea de desfacere sa fie finalizata cat mai repede".

Este important de mentionat, subliniaza Primaria Capitalei, ca autorizatia de construire a fost eliberata cu respectarea legislatiei in vigoare, avand la baza toate avizele necesare. "Totodata, mentionam si pe aceasta cale ca faza avizarii PUZ-urilor corespunzatoare diametralei Nord-Sud este independenta de decizia stramutarii Halei Matache, aceasta din urma reprezentand un imobil aflat in proprietatea privata a municipalitatii inca din 2010", se mai arata in comunicat.

Citeste si:
Enigma din Sectorul 4: Bolarzi albi noi, înlocuiți după câteva...
Enigma din Sectorul 4:...

In cazul Halei Matache, mai precizeaza sursa citata, decizia municipalitatii nu a fost una de demolare a imobilului, ci de relocare a acestuia, pe un alt amplasament, reamplasare ce urmeaza a fi realizata ulterior restaurarii elementelor metalice care au fost considerate de catre expertii in materie ca avand valoare de monument istoric.

Precizarile Primariei Capitalei vin dupa ce reprezentantii ONG-urilor care se opun mutarii Halei Matache au reclamat ca municipalitatea bucuresteana a inceput deja, luni seara, actiunile de demontare a constructiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.