Social 24 Martie 2013 12:08
Comisia Europeana a cerut Romaniei un raport cu privire la situatia gradinilor zoologice din tara, pana la sfarsitul lunii aprilie.

Comisia Europeana a primit diverse sesizari cu privire la mai multe gradini zoologice din Romania care nu respecta standardele mimine de spatiu, igiena si securitate. In urma acestor sesizari, Executivul european a dat autoritatilor romane termen pana la sfarsitul lunii aprilie sa verifice gradinile zoo si sa se asigure ca dreptul european in acest domeniu este respectat si in Romania.

In caz contrar, Comisia Europeana ar putea declansa o procedura de infringement.

“Autoritatie romane sunt responsabile pentru implementarea legislatiei UE, inclusiv a Directivei Zoo. In cazul in care Comisia va afla ca Directiva Zoo nu este implementata corespunzator, o procedura de infringement ar putea fi deschisa. Comisia asteapta raspunsuri de la autoritatile romane pana la sfarsitul lunii aprilie. Comisia va putea analiza raspunsurile cel mai devreme in luna mai. Comisia nu are in vedere cazuri individuale de posibil rau tratament impotriva animalelor, ci implementarea Directivei Zoo (1999/22/EC), ceea ce inseamna ca Romania trebuie sa adopte masuri pentru autorizarea si verificarea gradinilor zoologice pentru a se asigura ca acestea respecta masurile de conservare si protectie, inclusiv adapostirea animalelor in conditii potrivite“, a declarat Monica Westeren, ofiter de presa al Comisarului European pentru Mediu Janez Potocnik, potrivit romanialibera.

Ingrijorarile Comisiei Europene au crescut odata cu primirea unor petitii de la cetatenii romani care deplangeau soarta animalelor din gradinile zoologice. In utlimele luni, presa centrala a relatat despre conditiile inacceptabile in care sunt tinute animalele: lei, tigri si jaguari tinuti in custi betonate extrem de mici; canguri ucisi de sobolani sau de caini maidanezi; starea generala a animalelor, slabe, murdare sau bolnave care sunt complet ignorate de autoritati.

Comisia Europeana este hotarata sa verifice intregul sistem al gradinilor zoologice si nu doar investigarea anumitor situatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.