Inspectorii ANSVSA au anuntat, joi, descoperirea unei cantitati de lapte contaminat cu aflatoxina in 34 de ferme de tara, cinci centre de colectare de lapte, 8 automate si 20 de unitati de procesare.

Un numar de 67 de probe de lapte din cele 1.335 recoltate spre analiza au fost depistate pozitive, adica aveau nivelul de aflatoxina peste cel admis in Uniunea Europeana, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

'Din data de 7 martie au fost recoltate un numar record de probe pentru analizele din Romania, de 1.335 (...) Din 1.335 de probe care au fost recoltate in aceasta perioada, 67 de probe au fost gasite pozitive, deci cu o cantitate de aflatoxina peste limita admisa in Comunitatea Europeana, de 0,05%. Acest lucru inseamna aproximativ 5% din numarul total de analize. Vorbim despre 34 probe pozitive pentru aflatoxina care s-au gasit in ferme, cinci probe pozitive in centrele de colectare lapte, opt probe pozitive la automatele de vanzare lapte si 20 de probe pozitive in unitatile de procesare. Toate aceste cazuri au fost izolate, produsele nu au ajuns pe raft, iar astazi sunt sigure din punct de vedere al consumului', a afirmat Constantin, citat de realitatea.net.

Potrivit ministrului Agriculturii, la ora actuala se stie foarte clar care sunt fermele cu probleme, precum si centrele de colectare, iar in cateva zile, se pare ca acestea vor putea reincepe sa produca din nou pentru piata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.