Guvernul a hotarat astazi cuantumul coplatii si data de implementare a acesteia.

Conform deciziei luate astazi de Guvern, nivelul coplatii este fixat intre 5 si 10 lei, suma care va fi platita la fiecare internare.

Suma de bani va fi taxata de la 1 aprilie, anunta Realitatea TV.

Citeste si: Peste jumatate dintre romani resping coplata in sanatate

Initial, coplata trebuia introdusa de la 1 martie, insa implementarea ei a fost amanata, in urma discutiilor cu FMI. Dupa parerea lui Erik de Vrijer, o suma de 10 lei platit pe internare (ci nu pe zi de internare) ar reprezenta o suma prea mica, iar masura ar fi sortita esecului.

"FMI nu este expert in sanatate. Dar introducerea sistemului de coplata este o idee buna, pentru schimbarea tipul furnizorului de servicii, ca vorbim de spitale, policlinici, dispensare. Sistemul de sanatate este scump, iar consumatorii, pacientii trebuie sa aiba alternative. Nu am intrat in detalii referitoare la coplata de 10 lei, daca este pentru perioada de o zi sau pentru perioada internarii. Eu cred ca este pe zi, cel putin asa am inteles. Daca o coplata este foarte mica, masura introdusa va esua", a spus De Vrijer in ianuarie 2013.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.