Institutul Cultural Roman (ICR) a publicat, joi, lista proiectelor eligibile si neeligibile la finalul etapei administrative de selectie a dosarelor depuse in cadrul concursului anuntat pe 29 noiembrie 2012.

Astfel, printre dosarele analizate de comisia de selectie - a carei componenta ICR o va face publica numai la finalul etapei de selectie - au fost declarate neeligibile proiecte precum:

  • Festivalul International de Film Transilvania (TIFF), editia a 11-a (proiect depus de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc),
  • editia a XXIII-a a Festivalului National de Teatru (proiect inaintat de Uniunea Teatrala din Romania - UNITER),
  • Festivalul International de Film "Luna Plina" (proiect al Asociatiei Victoria Film),
  • Festivalul International de Film NexT (Asociatia Societatea Culturala NexT),
  • Festivalul Cultural FanFest 2013 (al Asociatiei Aurarilor Alburnus Maior),
  • Sighisoara Film Festival (proiect al Fundatiei Romane pentru Educatie si Educatori),
  • "Dupa dealuri", in regia lui Cristian Mungiu - promovare film prin productie pe suport DVD (proiect ce apartine SC Voodoo Films SRL),
  • a patra editie din Romania a Festivalului IMAGINE - o competitie muzicala internationala dedicata tinerilor cu varste intre 12 si 20 de ani, pentru toate stilurile muzicale (proiect al Asociatiei ELITE ART Club Unesco),
  • masterclass-uri de dirijat - tehnica dirijorala a maestrului Sergiu Celibidache (proiect al Fundatiei Sergiu Celibidache),
  • Festivalul International de Film Independent Anonimul, editia a 10-a (Fundatia Anonimul),
  • Kinodiseea - Festivalul International de Film pentru Copii (proiect al Asociatiei Culturale Metropolis),
  • Sibiu Jazz Festival 2013 (Fundatia Sibiu Jazz Festival),
  • Astra Film Festival 2013 (Fundatia Astra Film).
Tudor Giurgiu, directorul TIFF, a declarat pentru MEDIAFAX ca nu cunoaste detalii privind motivele pentru care proiectul festivalului a fost declarat neeligibil la concursul de finantare demarat de Institutul Cultural Roman (ICR) si ca nu crede ca ICR nu ar mai dori sustinerea evenimentului.

"Din pacate, nu am foarte multe date si, din toate informatiile pe care le-am adunat, inteleg ca proiectul nu ar fi respins. Noi am discutat la inceputul anului cu conducerea ICR si singurul lucru cu care eu am ramas dupa discutia respectiva a fost ca Festivalul de Film Transilvania va fi sustinut in continuare de ICR si este unul dintre proiectele principale pe agenda ICR. De aici mai departe, ce s-a intamplat, nu stiu. (...) Astept niste documente oficiale din partea ICR, pe care pana aseara (joi seara, n.r) nu le-am primit. Pana atunci, nu stiu ce sa spun, dar nu cred ca ICR isi va retrage sprijinul pentru un festival atat de mare ca Festivalul de Film Transilvania", a mai spus directorul si fondatorul TIFF.

Dumitru Budrala, directorul Astra Film Festival, a declarat ca este surprins ca evenimentul pe care il coordoneaza a fost considerat neeligibil pentru finantare de catre Institutul Cultural Roman (ICR).

Citeste si:
ICR: Romanii incearca sa il rupa pe Brancusi de spiritualitatea...
ICR: Romanii incearca sa il...

"Am vazut doar lista si am ramas surprins, probabil ca multi alti manageri de festival. Nu am fost informati. Intotdeauna am fost sustinuti de ICR. ICR a fost un partener constant, la toate editiile Astra Film Festival. Am facut si Astra Film Fest si in strainatate, foarte multe parteneriate am avut cu ICR de-a lungul timpului", a declarat Dumitru Budrala.

La randul sau, Ion Caramitru, presedintele UNITER, a spus ca a fost "neplacut surprins" de decizia Institutului Cultural Roman (ICR) de a considera Festivalul National de Teatru neeligibil pentru a primi o finantare de la ICR.

"Sunt surprins, neplacut surprins ca un eveniment de o asemenea anvergura nu-si gaseste loc in activitatea ICR", a spus Ion Caramitru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.