Forma agreata de Guvern pentru imobile nationalizate: puncte sau bani esalonat din 2017, cu 14% pe an.

Imobilele preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist se restituie in natura si, in situatia in care restituirea in natura a imobilelor preluate abuziv in perioada regimului comunist nu mai este posibila, compensarea prin puncte, in valoare de cate un leu, este singura masura reparatorie in echivalent care se acorda, scrie MEDIAFAX.

Fostii proprietari ai caselor nationalizate care nu pot fi despagubiti in natura vor primi puncte in valoare nominala de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achizitiona prin licitatie alte imobile sau le vor preschimba in bani, dar dupa 2017,in limita a 14% pe an din suma punctelor.

Ultima transa va reprezenta 16% din numarul punctelor acordate, astfel incat suma totala sa poata fi achitata intr-un interval de sapte ani, calculat din 2017.

Procedura este introdusa in proiectul de lege privind acordarea de despagubiri pentru imobile nationalizate, avizat, in prima lectura, la nivelul Guvernului. In varianta initiala, cuantumul platilor in numerar care puteau fi obtinute dupa 2017 se ridica la maximum 10%.

Fostii proprietari de imobile nationalizate ale caror dosare au fost deja solutionate vor primi despagubiri in numerar in termen de cinci ani, nu de trei ani cum era prevazut intr-o varianta initiala, incepand cu ianuarie 2014, in transe anuale egale al caror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.

"Plata sumelor de bani reprezentand despagubiri in dosarele aprobate de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi precum si a sumelor stabilite prin hotarari judecatoresti, ramase definitive si irevocabile la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se face in termen de 5 ani, in transe anuale egale, incepand cu 1 ianuarie 2014", se arata in document.

Cuantumul unei transe nu poate fi mai mic de 5.000 de lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.