Proiectul de reabilitare a Curtii Domnesti din Suceava, conceput de autoritatile locale impreuna cu firma spaniola Arena, a fost avizat de catre Ministerul Culturii, urmand ca finantarea sa fie asigurata cu fonduri europene.

Primarul Sucevei a spus, intr-o conferinta de presa, ca in bugetul local pentru 2013 vor fi prevazute fonduri pentru realizarea documentatiei si promovarea spre finantare a proiectului de reabilitare a Curtii Domnesti cu fonduri ale Uniunii Europene, prin acelasi program prin care se reabiliteaza Cetatea de Scaun.

El a afirmat ca intregul proiect a fost avizat de catre Ministerul Culturii si este cel mai important dupa cel de refacere a Cetatii de Scaun, fiind definitivata astfel reabilitarea zonei centrale a municipiului.

Studiul de fezabilitate pentru acest proiect a fost conceput gratuit de firma spaniola Arena, iar lucrarile vor costa aproximativ 17 milioane de euro, din care 9 milioane de euro lucrari de constructii-montaj.

Curtea Domneasca va fi pusa in valoare prin realizarea unei constructii din sticla, in forma de U, care va folosi zidurile actuale si pastreaza arhitectura medievala, urmand ca acest spatiu sa fie santier arheologic vizitabil, dotat cu utilitati pentru turisti, sala de receptie, expozitie permanenta, sala pentru expozitii temporare, dar si un centru de studii medievale, scrie MEDIAFAX.

Consiliul Local Suceava a aprobat, in 2011, asocierea cu firma spaniola Arena Teatro SL, specializata in gestionarea patrimoniului istoric in vederea punerii in valoare a Curtii Domnesti. Autoritatile sucevene doresc ca prin acest proiect Curtea Domneasca, in prezent santier arheologic, sa fie amenajata pentru vizitare si, totodata, restaurata pentru a arata la fel ca in perioada domniei lui Stefan cel Mare.

Constructiile din complexul care formeaza Curtea Domneasca au fost edificate pe parcursul secolelor XIV - XV, fiind incepute in timpul domniei lui Petru I Musat, continuate de Alexandru cel Bun, iar in timpul domniei lui Stefan cel Mare au fost refacute din piatra si caramida.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.