În viața agitată pe care o ducem zi de zi, prioritizarea sănătății noastre este adesea pusă în umbră de alte preocupări. Cu toate acestea, știm deja cu toții că prevenirea bolilor este întotdeauna mai eficientă decât tratarea acestora, iar controalele de rutină joacă un rol crucial în menținerea stării noastre de bine. În cele ce urmează, vom explora împreună patru afecțiuni severe pe care le poți preveni sau identifica în timp util, cu ajutorul vizitelor medicale regulate.

Infarctul miocardic acut

Infarctul miocardic acut, cunoscut în mod obișnuit sub numele de atac de cord, este o afecțiune gravă în care fluxul sanguin către o parte a mușchiului inimii este blocat, ducând la moartea celulelor musculare cardiace. Acest eveniment poate avea consecințe devastatoare asupra sănătății și poate fi fatal, în cazurile grave. Cu toate acestea, controalele medicale periodice pot ajuta la prevenirea și identificarea precoce a factorilor de risc pentru infarctul de miocard.

La fiecare vizită medicală, medicul tău îți va măsura tensiunea arterială, pentru a putea identifica semnele specifice hipertensiunii arteriale, unul dintre factorii principali care conduc la declanșarea infarctului miocardic. De asemenea, acesta îți va pune câteva întrebări cu privire la eventualele simptome cu care te confrunți, precum angina pectorala, stările de oboseală pronunțată sau un ritm cardiac anormal. Examenul clinic cardiac (auscultarea cu stetoscopul a batailor inimii), electrocardiograma (EKG) și, în unele cazuri, ecografia cardiaca pot completa investigațiile privind functionalitatea cordului. În plus, medicul îți poate recomanda un set de analize care include testarea colesterolului, a glicemiei și a altor parametri, pentru a depista factorii de risc pentru sănătatea inimii tale.

Diabetul zaharat

Diabetul zaharat este o afecțiune cronică ce afectează milioane de oameni în întreaga lume și poate avea consecințe serioase asupra sănătății. Totuși, prin controale medicale regulate, poți menține diabetul sub control și poți să previi complicațiile grave. Aceste controale presupun, în primul rând, monitorizarea nivelului glicemiei, pentru a stabili cum răspunde corpul tău la zahărul din sânge.

De asemenea, medicul va evalua starea ta generală de sănătate și poate identifica, dacă este cazul, semnele timpurii ale complicațiilor, precum neuropatia sau retinopatia diabetică. Un aspect crucial este și discuția dintre tine și medicul tău cu privire la stilul de viață, inclusiv regimul alimentar și activitatea fizică. Specialistul îți poate oferi soluții pentru a ține sub control greutatea corporală, dar și pentru a menține glicemia în limite normale. În ciuda severității acestei afecțiuni, pacienții cu diabet pot duce o viață normală, atâta vreme cât este ținut sub control, atât prin tratament medicamentos, cât și cu ajutorul câtorva măsuri de prevenție legate de alimentație și activitate fizică.

Citeste si:
Tratamentul laser în stomatologia pediatrică - ce afecțiuni dentare...
Tratamentul laser în...

Cancerul colorectal

Controalele medicale de rutină pot juca un rol semnificativ în prevenirea cancerului colorectal. Urmând recomandările medicului și efectuând aceste examene regulat, modificările suspecte de la nivelul țesuturilor pot fi detectate în stadii incipiente, ceea ce joacă un rol deosebit de important în gestionarea diagnosticului de cancer colorectal, dar și în prevenirea acestuia.

Colonoscopia, o procedură care examinează interiorul colonului, poate detecta leziunile precanceroase și chiar cancerul, încă din fazele incipiente. Această investigație este recomandată în mod obișnuit pentru persoanele de peste 50 de ani, dar și mai devreme, în cazul în care pacientul prezintă simptome îngrijorătoare. Controalele medicale periodice permit atât evaluarea istoricului familial, cât și a altor factori de risc. Acestea ajută medicul să identifice eventualele predispoziții genetice și să-i ofere pacientului o îndrumare corespunzătoare. În plus, prevenția cancerului colorectal presupune și un stil de viață echilibrat, începând cu o dietă corespunzătoare, bogată în fibre, care să nu producă efecte nocive asupra colonului și a întregului sistem gastrointestinal.

Citeste si:
Rutina suedeză de lifting facial îți va schimba complet aspectul...
Rutina suedeză de lifting...

Osteoporoza

Osteoporoza este o tulburare care afectează densitatea osoasă și crește riscul de fracturi. Identificarea precoce și prevenția sunt cruciale în acest caz. În materie de măsuri profilactice, testele de densitate osoasă (de exemplu, osteodensitometria) sunt esențiale în evaluarea stării oaselor, întrucât acestea pot ajuta la identificarea precoce a scăderii densității masei osoase, precum și la stabilirea unui plan de tratament adecvat.

Stilul de viață are un impact semnificativ inclusiv asupra sănătății oaselor. De aceea, medicul îți poate oferi sfaturi privind aportul adecvat de calciu și vitamina D, dar și despre cum o rutină corespunzătoare de exerciții fizice poate ajuta la tonifierea musculaturii și a ligamentelor. Osteoporoza nu este o afecțiune care afectează doar vârstnicii, ea putând apărea la orice vârstă. Prin urmare, controalele medicale regulate și un stil de viață sănătos pot fi măsuri-cheie prin care îți poți menține sănătatea oaselor. Nu subestima importanța acestor controale și adresează-te medicului tău, mai ales dacă ai suspiciuni cu privire la starea de sănătate a sistemului tău osos.

Citeste si:
Lipsa de somn: cum afectează sănătatea?
Lipsa de somn: cum afectează...

Sănătatea este cel mai de preț bun al fiecăruia dintre noi și, din nefericire, poate fi expusă la pericole majore. Din acest motiv, prin vizitarea regulată a medicului tău, ai șansa de a preveni, identifica și gestiona anumite tulburări, așa cum sunt cele patru afecțiuni descrise mai sus.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Septembrie 2023 - 09 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.