Organizația Mondială a Sănătății a anunțat apariția unei noi tulpini de coronavirus, numită „The Kraken”. Cercetătorii consideră că aceasta este „cea mai transmisibilă subvariantă care a fost detectată până acum”

A fost descoperită o nouă tulpină de coronavirus

Cercetătorii au descoperit cea mai recentă subvariantă de coronavirus, care derivă din varianta Omicron. Oficial, aceasta este numită XBB.1.5. Noua tulpină este răspândită în SUA și se consideră că 70% dintre noile cazuri sunt infectate anume de această tulpină. Noua variantă a început să se răspândească și în Marea Britanie. Spre deosebire de celelalte tulpini, aceasta se răspândește mult mai rapid față de toate celelalte și pare a fi mai puțin periculoasă decât primele variante ale coronavirusului.

Suntem îngrijorați de avansul său de creștere, în special în unele țări din Europa și din SUA, în special în partea de nord-est a Statelor Unite, unde XBB.1.5 a înlocuit rapid alte variante circulante. Preocuparea noastră este cât de transmisibil este și cu cât acest virus circulă mai mult, cu atât va avea mai multe oportunități de a se schimba”, a spus dr. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid.

Noua variantă COVID-19 numită„The Kraken”

Față de tulpinile anterioare, varianta XBB.1.5 a dobândit 14 noi mutații la proteinele spike ale virusului. Tulpina are o rezistență destul de puternică la anticorpi, acest lucru însemnând că persoanele care sunt vaccinate sau au avut o infecție înainte sunt mai predispuse pentru a se îmbolnăvi.

OMS se teme că tulpina „The Kraken” într-o variantă mult mai periculoasă și va face și mai multe ravagii. Cu cât apar mai multe infecții, cu atât virusul are un mediu favoriabil pentru a dezvolta mutații și pentru a evolua. Tulpina XBB.1.5 a fost denumită „The Kraken” după miticul monstru marin, care a fost subiectul superstițiilor marinarilor.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Ianuarie 2023 - 03 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.