250 de ONG-uri din România dar și de peste hotare solicită printr-o scrisoare deschisă Guvernului să deconteze avortul la cerere prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. ONG-uri afirmă că au lansat acest apel din cauza că accesul la avort în România este din ce în ce mai greu.

ONG-uri cer decontarea avortulu la cerere prin CNAS

Peste 250 de organizații din România, dar și de peste hotarele țării au semnat o scrisoare deschisă în care se adresează Ministerului Sănătății, dar și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate prin care le socilită decontarea avortului la cerere prin CNAS.

Potrivit informațiilor oferite de INSP, în ultimii 3 ani, peste 300 de femei au făcut avorturi în medii și condiții nesigure pentru sănătatea lor. Autoritățile susțin că dacă Guvern va aproba această cerere și avorturile se vor deconta prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, atunci se va ști cu exactitate câte astfel de întreruperi de sarcincă se fac în spitalele din România.

Tot în scrisoarea deschisă, ONG-urile au menționat faptul că femeile nu au acces atât de ușor la această procedură. De cele mai multe ori, medicii refuză să facă întreruperi de sarcină din motive religioase, etice sau că este decizia conducerii unității medicale respective.

Retail jobs

În ce țări avortul este interzis

În lume, se regăsesc doar 63 de țări și teritorii care permit femeilor să facă o întrerupere de sarcină la cerere, chiar dacă în anumite condiții dorința este limitată de o perioadă de timp în care poate fi efectuată procedura. Printre aceste țări se numără Albania, Australia, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Bulgaria, Canada, Croația, Cuba, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, România și Ungaria.

Printre țările în care este interzis avortul se numără: Andorra, Angola, Aruba, Cisiordania, Congo, Curaçao, Egipt, El Salvador, Fâșia Gaza (teritoriile palestiniene), Filipine, Gabon, Haiti, Honduras, Jamaica, Laos, Madagascar, Malta, Mauritania, Nicaragua, Palau, Republica Dominicană, San Marino, Senegal, Sierra Leone, Surinam, Tonga.

Citeste si:
USR va sesiza Comisia Europeană dacă Guvernul nu rectifică...
USR va sesiza Comisia...

În alte țări precum Afganistanul, Argentina, Brazilia, Chile, Japonia, Israel, Irak și Iran, avortul este permis dacă procedura se face pentru a salva viața femeii însărcinate.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Noiembrie 2022 - 03 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.