România va pregăti paramedici ucraineni în cadrul programului de asistență NATO. Valoarea estimată a proiectului este de 450.000 de euro, bani asigurați prin fondul fiduciar NATO.

Program de asistență NATO: România va pregăti paramedici ucraineni în cadrul acestuia

În cadrul NATO, România și-a asumat un acord de pregătire a paramedicilor ucraineni care include și medicină tactică de intervenție în timp de război. Documentul a fost semnat, luni, de reprezentanții DSU/MAI și EADRCC (Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre NATO).

Guvernul a transmis într-un comunicat că EADRCC împreună cu statul român au dezvoltat un proiect care presupune pregătirea a 197 de salvatori ucraineni din cadrul sistemului național pentru situații de urgență, la cererea de asistență internațională a Ucrainei privind consolidarea rezilienței naționale în domeniul sănătății publice.

„Este o nouă contribuţie importantă a României pentru sprijinirea Ucrainei în elementele cele mai importante şi necesare în cadrul războiului neprovocat de agresiune purtat de Rusia pe teritoriul ucrainean. Susţinerea României o acordăm în modul cel mai direct şi oportun şi vizează salvatorii de toate categoriile care trebuie să intervină atât la distanţă, în spatele frontului, în regiunile lovite de la distanţă de lovituri aeriene ruse, cât şi în linia întâi, acolo unde salvatorii se confruntă cu o gamă de răni şi suferinţe specifice perioadelor de război şi confruntărilor directe cu arme convenţionale de infanterie şi artilerie. O dată în plus, România îşi respectă angajamentele şi în cadrul Alianţei”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, citat în comunicat.

Conform Acordului semnat în data de 24 octombrie de reprezentanții DSU/MAI și EADRCC, se va asigura instruirea paramedicilor în cadrul cursurilor de bază și medicină tactică, cât și cele destinate pregătirii instructorilor de prim ajutor calificat.

„Valoarea estimată a proiectului este de 450.000 de euro, ce sunt asiguraţi prin fondul fiduciar NATO iar România va asigura, cu titlu gratuit, pregătirea în cadrul Centrelor SMURD de la Târgu Mureş şi Oradea”, se mai spune în comunicat.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Octombrie 2022 - 07 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.