Tot mai multă lume încearcă să scape de medicamentele pe bază de chimie și să recurgă la metode tradiționale, naturale, care nu le vor afecta atât de mult organismul. Litiaza renală sau pietrele la rinichi este una dintre cel mai des întâlnite afecțiuni. Acestea se formează în interiorul rinichilor. Calculii cei mai întâlniți se formează din acid uric, oxalat și fosfat de calciu.

Cum putem scăpa de pietrele la rinichi cu ajutorul plantelor

În cazul pietrelor la rinichi mici și a nisipului putem recurge la tratamente mai ușoare și anume ceaiurile diuretice, însă atunci când problema este mai severă și vorbim de calculi mari, tratamentul este cu totul diferit. În asemenea cazuri se administrează medicamente alopate sau se ajunge chiar la operație.

"Atunci când pietrele sunt mici sau e vorba doar de nisip, se tratează mai ușor, însă când pietrele sunt suficient de mari încât să se mobilizeze și să blocheze căile urinare atunci opțiunile de tratament prin fitoterapie sunt limitate", a explicat dr. Alice Popescu, specialist în acupunctură și fitoterapie la Institutul Național de Medicină Complementară și Alternativă din București.

Ceaiurile diuretice sunt cea mai bună soluție în cazul depistării calculilor de mici dimensiuni și nisip. Ceaiurile favorizează dizolvarea sărurilor și eliminarea lor prin urină. Odată cu creșterea cantității de urină aceasta spală căile urinare și mobilizează nisipul și calculii mici.

„Există foarte multe plante cu efect diuretic: mesteacăn, coada calului, mătase de porumb, cozi de cireșe, ienupăr. Unele plante au și efectul de a dizolva calculii: urzica și coada calului. Un medicament ayurvedic care dizolvă și elimină pietrele la rinchi este cystone”, adaugă fitoterapeutul.

Care sunt ceaiurile diuretice și cum se pot prepara

În fitoterapia europeană nu sunt folosite concentrații foarte mari de plante pentru eliminarea nisipului și a pietrelor. Specialiștii recomandă ca la asemenea tratamente să se folosească aproximativ două grame de plante sau mai exact o linguriță la o cană de apă, acesta fiind doza optimă pentru un tratament.

Citeste si:
7 alimente populare care îți distrug rinichii
7 alimente populare care îți...

Plantele care conțin uleiuri eterice, precum ienupărul, se vor prepara sub formă de infuzie. Plantele mai grosiere, rădăcini, scoarță sau mătase de porumb se vor prepara sub formă de decoct.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Septembrie 2022 - 12 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.