Alegerea între a purta ochelari de vedere sau lentile de contact este una importantă, deoarece ambele variante vine cu avantajele sale. Dacă ochelarii reprezintă deopotrivă un accesoriu, fiind ușor de purtat și îndepărtat în majoritatea situațiilor și lentilele de contact vin la pachet cu o serie de beneficii.

Este esențial să iei în considerare că nu orice persoană poate purta lentile de contact, recomandarea medicului oftalmolog fiind primul criteriu de la care ar trebui să pleci în luarea acestei decizii. Citește rândurile următoare și află care sunt unele dintre beneficiile importante ale lentilelor.

Posibilitatea de a le face cu dioptrii

Atunci când o persoană trebuie să aleagă purtarea lentilelor de contact sau a ochelarilor de vedere este evident că aceasta suferă de un viciu de refracție. Din fericire, datorită evoluției tehnologice și în medicină, acum există posibilitatea de a achiziționa lentile de contact pentru diverse afecțiuni ale ochilor.

Cu alte cuvinte, indiferent că ai fost diagnosticat cu hipermetropie, astigmatism, miopie sau chiar cu presbiopie, poți opta pentru purtarea lentilelor de contact cu funcție de corecție. Acestea pot fi atât multifocale, cât și cu dioptrii.

Lărgirea câmpului vizual

Deoarece nu vi fi limitat de lentilele ochelarilor de vedere, te vei putea bucura de un când vizual lărgit. Fiind unul dintre cele mai importante avantaje ale lentilelor de contact, faptul că acestea îți acoperă în totalitate irisul (unde se formează imaginea) îți va permite să vezi fără restricții suprafețe mai largi.

Ușurința de a le purta în orice condiții meteorologice

Dacă până în prezent ai purtat sau porți ochelari de vedere, probabil știi deja că aceștia suferă anumite schimbări când condițiile meteorologice sunt precare. Concret, acest tip de accesoriu cu rol medical se poate uda, aburi sau prăfui atunci când afară plouă, ninge sau bate vântul.

Deoarece lentilele de contact se aplica direct pe suprafața globului ocular, acestea vor rămâne intacte în timpul purtării, indiferent de vremea de afară. Dacă vara acest aspect nu ți se pare relevant, iarna cu siguranță te vei bucura de ele chiar și în timpul schimbărilor bruște de temperatură.

Citeste si:
Cum funcționează lentila tip oglindă a ochelarilor de soare?
Cum funcționează lentila tip...

Aspectul insesizabil

Fiind deopotrivă un avantaj psihologic, cât și estetic, aspectul „invizibil” al lentilelor de contact este unul dintre motivele pentru care foarte multe persoane aleg să le poarte. Deși unii oameni nu au o problemă cu ochelarii de vedere, alții preferă să nu își schimbe look-ul purtându-i.

În această situație, lentilele de contact sunt alegerea potrivită, fiind insesizabile de la o distanță medie de circa 50 de centimetri. Mai mult, te poți bucura și de opțiunea de a-ți schimba ocaziona culoarea ochilor, optând pentru lentile colorate.

Posibilitatea de a le purta cu ochelari de soare

Dacă ochelarii de vedere nu îți permit purtarea simultană cu cei de soare, fiind nevoie de lentile heliomate sau de rame speciale (magnetice), lentilele de contact nu ridica astfel de probleme. Le vei putea purta fără grijă pe sub ochelarii de soare, fără să te deranjeze sau să creeze un aspect estetic neplăcut.

Citeste si:
7 sfaturi utile pentru persoanele care poarta ochelari
7 sfaturi utile pentru...

Lentilele de contact sunt o alternativă eficientă la purtarea ochelarilor de soare, însă acestea trebuie recomandate de medicul oftalmolog. Din cauza anumitor condiții medicale, nu toate persoanele le pot purta pe perioade îndelungate de timp.


Despre autor:


Ultima actualizare: 30 August 2022 - 12 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.