Părinții au primit de la mai multe școli și grădinițe o listă de investigații medicale. Este vorba despre analize și adeverințe care să arate starea de sănătate a copiilor. De multe dintre documente și examene medicale copiii nu au, de fapt, nevoie, la început de an școlar. Medicii și asociațiile de părinți susțin că sunt ilegale și că doar în anumite situații solicitarea lor e justificată.

Documente și analize medicale de care copiii nu au nevoie la început de an școlar

De exemplu, o grădiniță privată din Sectorul 4 al Capitalei cere un dosar cu diverse analize pentru copiii de la grupa mare. „Un aviz de intrare în colecitivitate ce se emite de medicul de familie. Pentru dosărelul lui medical, copie după certificatul de vaccinări, se va face un copro şi un nazal, dacă nu le are deja să ni le daţi. Şi nazalul", potrivit Observator.

Chiar dacă școala încă nu a început, pe grupurile din mediul virtual, pentru părinți au început deja grijile. Li s-au cerut analize pentru copii, fără prea multe detalii.

„Câte zile sunt valabile analizele pentru intrarea în colectivitate, grădiniţă?”, părinte 1.

„Nouă ne-a spus că două săptămâni sunt valabile şi că se fac după 15 august. Şi noi suntem la o creşă privată şi noi avem nevoie de ele”, părinte 2.

Medicii de familie, acolo unde părinţii ajung pentru a cere trimiteri, spun că este doar o modă şi nimeni n-ar trebui să ceară astfel de investigaţii.

„Cer culturi, exudate faringiene. Nu, nici vorbă, nu e nevoie de aşa ceva. Nu pe 5 septembrie, exclus. Ca să înceapă un copil anul şcolar nu are nevoie de niciun document, nici analize. Le voi spune foarte clar, le dau şi scris dacă vor, nu este necesar niciun fel de document la intrarea în colectivitate.

Nu trebuie să dovedesc că nu sunt parazitat, că n-am infecţie faringină, că n-am infecţie ... Doamne fereşte să mă apuc acum să fac şi coproculturi pentru diaree. Dacă acel copil e sănătos, clinic vorbind, dacă nu are semne de boală, nu am de ce să-l investighez", spune Gheorghe Alexandrescu, medic de familie.

Documente și analize necesare pentru elevi, la început de an școlar

La fiecare început de an, sunt unități de învățământ care solicită o adeverință de la medicul de familie. Însă, există anumite condiții în care documentul chiar este necesar.

Citeste si:
Cum să îl pregătești pe cel mic pentru prima zi de școală
Cum să îl pregătești pe cel...

„Toate lucrurile astea ţin de necunoaşterea regulamentului şi de către părinţi, ce să mai vorbesc de directori. Se cer aceste adeverinţe la început de ciclu de învăţământ, nu când se revine din vacanţă şi pentru toţi anii, nu la clasa a II-a, nu la a III-a, nu la a IV-a", a precizat Iulian Cristache, Asociaţie Părinţi.

Clinicile private nu scapă oportunitatea. Au pregătit pachete de analize special pentru începutul de an şcolar, iar preţurile sunt de la 50 la 150 de lei.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 August 2022 - 12 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.