În cadrul celei mai recente conferințe de presă, în care ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a prezentat evoluția situației COVID-19 din România din ultima săptămână, oficialul a precizat că noua variantă de vaccin anti-COVID-19, adaptată la tulpinile actuale mult mai contagioase si care eludează imunitatea oferita de serurile anterioare, ar putea ajunge în țară în toamnă.

Administrarea noii variante de vaccin împotriva COVID-19 ar putea începe în toamnă

În faţa noului val pandemic, însă, ministrul Sănătăţii spune că nu mai poate impune obligativitatea purtării măştii de protecţie. Totuși, ministrul de resort recomandă românilor să o poarte din proprie iniţiativă. În ultimele 24 de ore, România a înregistrat 9.106 de cazuri noi de COVID-19 și 40 de decese.

„Doza patru de vaccin, sper să avem succes cu o noua campanie de vaccinare, începând cu luna octombrie când se pare că vom fi în posesia vaccinului adaptat tulpinilor circulate”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Cum vor fi distribuite vaccinurile

„Fiecare stat face opțiune pentru unul sau ambele variante. Comisia Europeană lucrează la o centralizare a nevoilor”, a mai spus ministrul Sănătății.

Întrebat dacă din toamnă ne vom confrunta cu un număr mai mare de cazuri, ministrul Sănătății a spus luni că la jumătatea lunii august intrăm în etapa de „stabilizare a numărului de cazuri”.

„Depinde foarte mult dacă în septembrie, când începe școala, folosim masca în mijloacele de transport în comun. Cred că acesta este elementul esențial pentru ținerea sub control a pandemiei”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a informat luni că România va avea și Paxlovid.

„Ne pregătim pentru un număr mare de cazuri COVID-19 la secțiile de ATI”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, la finalul lunii iulie, că se așteaptă ca numărul de cazuri de COVID-19 și de pacienți internați la terapie intensivă să crească tot mai mult în următoarea perioadă.

Citeste si:
Val de infectări cu COVID-19 în România! Ce spune ministrul...
Val de infectări cu COVID-19...

„Este o evoluţie care este preocupantă pentru Ministerul Sănătăţii, pentru autorităţile de sănătate publică. Ne pregătim pentru un număr de cazuri (COVID-19 - n.r) ceva mai mare la secţiile de ATI. Din fericire, numărul de paturi ocupate nu depăşeşte 15%, paturi de COVID-19, şi 12% pentru paturile ATI.

Asta nu înseamnă că nu trebuie să dezvoltăm serviciile ambulatorii, încât să putem să asigurăm şi tratamentul ambulatoriu celor care au nevoie nu doar tratament spitalicesc”, a spus ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila a subliniat că în acest caz trebuie luate „măsuri decente, de prevenţie, recomandate, individuale care au şi efect asupra comunităţii”.

INS: În săptămâna 25 - 31 iulie, 39,7% dintre cazurile de COVID au fost în București, Cluj, Constanța, Prahova și Timiș

Institutul Naţional de Sănătate Publică informează că, în săptămâna 25 - 31 iulie, 39,7% dintre cazurile de COVID-19 au fost înregistrate în Bucureşti şi în judeţele Cluj, Constanţa, Prahova şi Timiş.

Citeste si:
Kraken, cea mai infecțioasă tulpină COVID-19, intră mai ușor în...
Kraken, cea mai infecțioasă...

Potrivit Raportului săptămânal de supraveghere, 44,1% dintre cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane nevaccinate. Dintre cei vaccinaţi care s-au îmbolnăvit, 49,7% erau fie imediat după vaccinare, fie la mai mult de şase luni de la ultima doză.

30% din totalul deceselor au fost înregistrate în Dolj, Bucureşti, Arad, Constanţa şi Iaşi. INSP afirmă că 66,5% din decesele înregistrate s-au înregistrat la persoane nevaccinate.

De la începutul pandemiei de COVID-19 şi până în prezent, 86,4% totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, 54,6% dintre decese înregistrându-se la bărbaţi. 93,7% dintre decedaţi aveau cel puţin o comorbiditate asociată.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 August 2022 - 09 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.