Sezonul cald vine la pachet cu cel al alergiilor. Printre cele mai populare alergii sunt cele la ambrozie, o plantă a cărui polen provoacă probleme serioase de sănătate.

Alergia la ambrozie

Tot mai multe persoane se plâng că suferă de alergie la ambrozie. Ambrozia este o plantă destul de des întâlnită pe teritoriul României, însă țara cea mai afectată de ambrozie din Europa este Ungaria. Planta crește aproape peste tot și produce granule de polen care sunt distribuite cu ajutorul vântului și pot să ajungă la sute de kilometri distanță.

”Particulele de polen sunt foarte puternic alergizante. Compoziția lor stimulează sistemul imunitar. Crescând atât de haotic și de rapid a depășit capacitatea de control a mediului. Este un mare pericol pentru sănătate! Produce rinită, poate să producă sau să agraveze astm, poate să agraveze alte boli respiratorii”, a spus Poliana Leru, medic specialist alergologie.

Cum poate fi recunoscută alergia la ambrozie

Alergia la ambrozie poate fi cunoscută potrivit calendarului. Simptomele acestei alergii își au debutul la începutul lunii august și se pot agrava de la jumătatea lunii august până la jumătatea lunii septembrie.

Simptomele alergiei la ambrozie

Alergia la ambrozie are simptome asemănătoare cu simptomele altor alergii, cum ar fi:


  • rinita alergică, cu strănut, congestie nazală, mâncărime nazală, rinoree (nasul curge cu secreții apoase)

  • conjunctivita alergica: inflamarea și înroșirea ochilor

  • mâncărimi la nivelul urechilor și cerului gurii

  • pierderea mirosului

  • dureri de cap

  • oboseală cronică și somnolență

  • criză de tuse similară cu cea specifică astmului

Simptomele alergiei la ambrozie se manifeste în mare parte la finalul verii până spre începutul toamnei, atunci când polenul ambroziei se răspândește cu ajutorul vântului. Pe lângă toate aceste simptome, alergia la ambrozie mai poate afecta căile respiratorii superioare, provocând tuse și respirație șuierătoare la persoanele care suferă de astm.

Cum se tratează alergia la ambrozie

Imunoterapia este acea terapie care împiedică agravarea acestei alergii. Tratamentul durează cinci ani, însă nu se cunoaște dacă vindecă total această boală. Imunoterapia presupune doze standardizate de polen de ambrozie, iar acestea vor determina sistemul imunitar al organismului uman să nu mai reacționeze exagerat când simte polenul ambroziei

Acest tratament nu se efectuează în perioada cu polen în aer, adică din luna iulie până la finalul lunii septembrie.

”Acestea sunt extracte naturale standardizate din polenul respectiv, care trebuie administrat în fiecare dimineață, pe stomacul gol. Iar efectele sunt pentru trei sezoane consecutive și se văd chiar din primul sezon”, a spus dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog, subliniind că au fost chiar efecte spectaculoase în cazul alergiilor la ambrozie.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Iunie 2022 - 02 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.