Diabetul de tip II este o boală cu care se confruntă destul de multă lume. Această afecțiune are un impact grav asupra sănătății bolnavului. De obicei, diabetul de tip II nu are simptome extrem de vizibile, de aceea este necesar să se efectueze teste regulate. Prediabetul reprezintă un nivel al glicemiei care este mai mare decât cel normal, însă insuficient de mare pentru a fi considerat diabet de tip II.

Ce este diabetul de tip II

Diabetul de tip II este o boală care are un impact grav asupra sănătății organismului. Apariția acestei boli este strâns legată de calitatea și stilul de viață pe care îl are o persoană. De aceea este necesar să vă ascultați organismul pentru a depista la timp simptomele și pentru a putea interveni și a preveni formele grave de diabet. Acest set de simptome este cunoscut sub numele de prediabet.

Ce este prediabetul și care sunt cauzele

Prediabetul reprezintă un nivel al glicemiei care este mai mare decât cel normal, însă insuficient de mare pentru a fi considerat diabet de tip II. Pentru a putea preveni o formă gravă de diabet trebuie să se cunoască cauzele care duc la formarea acestei boli pentru a fi înlăturate. Diabetul poate fi moștenit genetic, fiind unul dintre motivele principale ale apariției bolii.

Alte cauze care cresc semnificativ riscul de diabet de tip II (și, prin urmare, și de prediabet) sunt supraponderabilitatea, o dietă nesănătoasă, un stil de viață inactiv, fumatul, tensiunea arterială ridicată, un nivel scăzut de colesterol HDL (bun), un nivel ridicat de trigliceride în sânge, vârsta înaintată, diabetul gestațional la femei, sindromul ovarelor polichistice și apneea obstructivă în somn.

Care sunt simptomele diabetului

Prediabetul nu are simptome vizibile sau cel mult o ușoară întunecare a nuanței pielii în zona gâtului, axilelor sau zona inghinală. Însă cel mai sigur mod de a depista această afecțiune sunt analizele de sânge regulate, în special dacă există mai mulți factori de risc.

Pe măsură ce prediabetul se agravează și se transformă în diabet de tip II, vor apărea și alte simptome precum:

Citeste si:
Sigur NU le stiai! 9 lucruri INFIORATOARE despre CANCER
Sigur NU le stiai! 9 lucruri...


  • sete crescută

  • urinare frecventă

  • foamete crescută

  • oboseală

  • vedere încețoșată

  • amorțeală sau furnicături la nivelul picioarelor sau al mâinilor

  • infecții frecvente

  • răni care durează mult timp până se vindecă

  • pierderea neintenționată în greutate

Care este tratamentul

Pentru a preveni dezvoltarea prediabetului într-o formă de diabet este nevoie să avem mai multă grijă de organismul nostru și să ducem un stil de viață sănătos. Dieta alimentară trebuie să fie bogată în fructe, legume, nuci, cereale integrale, leguminoase și ulei de măsline, bogată în fibre și săracă în grăsimi și calorii. Totodată se recomandă și activitatea fizică.

Medicul vă poate recomanda și renunțarea la fumat sau chiar medicamente precum metformină sau alte medicamente care sunt menite să controleze colesterolul și tensiunea arterială ridicată.

Citeste si:
5 zaharuri considerate sanatoase care iti fac mai mult rau decat bine
5 zaharuri considerate...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Iunie 2022 - 03 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.