Variola maimuței, o boală originară din Africa, a fost depistată în ultimele săptămâni în mai multe țări din Europa, precum Portugalia, Spania, Italia, Suedia sau Marea Britanie. Un prim caz suspect de această maladie a fost înregistrat, în Grecia, la un turist englez, a anunțat sâmbătă organizația greacă de sănătate publică.

Primul caz suspect de variola maimuței, depistat în Grecia la un turist englez

Cetățeanul englez și partenerul său de călătorie au fost transferați la o unitate medicală într-o cameră de izolare, a informat organismul grec într-un comunicat. Analizele de laborator ar trebui să confirme acest caz până luni. Mai multe țări occidentale, inclusiv Franța, Germania, Marea Britanie, Statele Unite, Spania și Suedia au identificat cazuri.

Ce este variola maimuței și cum se transmite

Variola maimuței este o infecție virală cu simptome ușoare, cum ar fi febră, dureri de cap și erupții cutanate. În general, cei infectați se vindecă în câteva săptămâni. Transmiterea de la om la om poate rezulta din contactul apropiat cu secrețiile tractului respirator infectat, cu leziuni ale pielii unui subiect bolnav ori cu obiecte contaminate recent cu fluide corporale sau materiale provenite din leziunile pacientului.

Cele mai recente cazuri din teritoriile occidentale au fost în rândul bărbaților care întrețin raporturi intime cu bărbați, a declarat vineri Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Instituția a completat că vrea să elucideze misterul asupra transmiterii virusului, îndeosebi în cadrul comunității homosexuale.

Există două tulpini principale: tulpină Congo, care este mai gravă – cu o mortalitate de până la 10% – și o tulpină din Africa de Vest, care are o mortalitate de aproximativ 1%. Cazurile secvențiate până acum arată că în Europa ar fi ajuns tulpina mai blândă.

Ședință de urgență a OMS; răspândirea pe glob provoacă îngrijorare

Aproximativ 80 de cazuri de variola maimuței au fost confirmate în 11 țări, a comunicat OMS, care a avertizat că numărul ar putea crește. Conform specialiștilor, alte 50 de cazuri suspecte sunt investigate, dar nu au fost făcute mențiuni despre zonele unde sunt acestea.

Citeste si:
Titi Aur, despre cazul Monicăi Odagiu. Actrița a ucis un bărbat în...
Titi Aur, despre cazul...

În acest context, reprezentanții OMS s-au întrunit într-o reuniune de urgență și au anunțat că ședințele vor continua zilnic în următoarea perioadă. Experții nu întrevăd ca această formă de variolă să devină noua pandemie și susțin că este puțin probabil să urmeze cursul crizei sanitare de COVID-19. Totuși, răspândirea pe glob provoacă îngrijorare.

„Simptomele sunt febră, oboseală, dureri musculare, mărirea ganglionilor limfatici și apariția unor leziuni pe piele, în special în zona genitală.
Credem că transmiterea se produce doar prin contact apropiat cu leziunile de pe pielea unei persoane infectate”, a declarat Mardarida Tavares.

„Variola maimuței este o infecție virală, iar rezervorul îl reprezintă animalele mici, de obicei rozătoarele din pădurile din vestul și centrul Africii. Oamenii se infectează dacă intră în contact cu aceste animale. Apoi se poate transmite de la persoană la persoană”, a explicat Jimmy Whitworth, expert în sănătate publică.

Citeste si:
România înregistrează un nou caz de variola maimuței
România mai înregistrează un...

Vaccinul împotriva variolei, boală eradicată în anii `80, oferă o oarecare protecție și împotriva acestei forme de boală, astfel că imunizarea persoanelor cu risc ridicat înainte sau la scurt timp după expunere este o modalitate de a preveni îmbolnăvirea, spun experții.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Mai 2022 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.