Ce le poate aduce mai multă fericire copiilor dacă nu un animal de companie. Micuții sunt foarte iubitori și simt nevoia unui prieten patruped în viața lor. Majoritatea părinților optează pentru un câine sau o pisică deoarece acestea sunt mai ușor de crescut și interacționează mult mai bine și ușor cu copiii. Mai puțin știut este faptul că un câine sau o pisică este o “educaţie imunitară timpurie” pentru cei copii, deoarece micro-organismele pe care le conțin câinele și pisica reglează sistemul de apărare a organismului celor mici.

Câinii și pisicile ajută la sistemul imunitar al copiilor

Specialiștii susțin că oamenii ar trebui să aspire către un sistem imunitar echilibrat, ci nu unul puternic. Această echilibrare se poate obține destul de simplu. Cu ajutorul unui animal de companie, câine sau pisică. Acestea transmit aşa numitele endotoxine, foarte utile pentru sistemul imunitar al oamenilor.

Medicii spun că endotoxinele sunt un tip de toxine din interiorul bacteriilor care atunci când intră în contact cu sistemul imunitar al omului declanșează o reacție benefică pentru sistemul imunitar.

„Este opus celui patologic din bolile alergice. E bine copiii să vină în contact cu animăluţe. Şi acesta din primul an de viaţă al copilului. Animaluțele sunt o parte din educaţia imunitară.”, afirmă dr. Brânduşa Petruțescu, medic primar alergolog.

Acest soi de educaţie imunitară timpurie are loc și între frați în momentul în care cei doi se joacă cu aceleași jucării, mănâncă din aceeași farfurie. În familiile cu mai mulți copii sistemul lor imunitar este mai bine reglat.

Endotoxinele fac imuno-reglare în organism

În momentul în care venim acasă dintr-un spațiu străin (birou, oraș, facultate, școală), ne spălăm pe mâini și astfel distrugem bacteriile. În mediul casnic, copiii au nevoie să intre în contact cu tot felul de bacterii din mediu pentru ca organismul să se adapteze și să creeze o imunitate echilibrată. Această schemă este una corectă și recomandată de medici pentru părinți pentru ca micuții lor să dezvolte o imunitate sănătoasă.

În momentul în care bacteriile ajung în organismul uman prin respirație sau prin digestie, acestea declasează un răspuns imunologic absolut normal. Sistemul imunitar este ocupat și împiedică răspunsuri aberante precum alergiile sau genul de boli auto-imune. Microorganismele transmise de câine și pisică, endotoxinele, fac însă şi imuno-reglare în organism și produc aşa numitele citokine.

Citeste si:
Lipsa de somn: cum afectează sănătatea?
Lipsa de somn: cum afectează...

„Unele cu efect pro-inflamator, altele cu efect anti-inflamator. Dacă sunt echilibrate, e bine, omul e sănătos.”, a menționat prof. univ. dr. Veronica Lazăr.

În urma epidemiei de COVID-19, oamenii au înțeles cât de important este un sistem imunitar echilibrat, care să nu fie nici slab, dar nici cu reacţii exagerate la unele infecții. Iar soluția este una optimă și simplă. Copiii se aleg cu un prieten pe viață, un câine sau o pisică, și cu un sistem imunitar echilibrat care îi va ajuta să fie sănătoși și puternici.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Mai 2022 - 09 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.