Restricțiile COVID-19 din România au fost ridicate începând din 9 martie. Se pare că fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, nu împarte același entuziam ca cel al cetățenilor. Aceasta susține că decizia de a renunța la toate restricțiile odata fără un plan pentru protejarea celor vulnerabili nu i se pare corectă.

Fostul ministru al Sănătății, despre ridicarea restricțiilor COVID-19

Ioana Mihăilă critică decizia autorităților de a renunța brusc la toate restricțiile COVID-19 la nivel național.

”Pe de o parte, înțeleg că populația e obosită, înțeleg că există anumite sectoare care au avut de suferit în tot acest timp, mă refer mai ales la sectorul HORECA și că trebuie să relaxăm o parte din restricții”, a declarat Ioana MIhăilă.

Fostul ministru susține că unele restricții ar fi putut fi relaxate mai demult, de exemplu purtarea măștii în exterior.

”Renunțarea la purtarea măștii în exterior nu ar fi presupus un risc epidemiologic foarte mare.”, a mai adăugat Mihăilă.

Totodată, Mihăilă afirmă că autoritățile au luat o decizie proastă în legătură cu relaxarea restricțiilor COVID și nu s-au asigurat să protejeze categoriile vulnerabile în fața virusului care încă nu a dispărut total. Secția de Terpaie Intensivă încă este plină, iar cazurile persistă în continuare, în jur de 5 mii de cazuri zilnice.

„Dar atunci când politicienii iau decizii pe baza sondajelor și atunci când ministrul Sănătății spune că nu are un răspuns concret la întrebarea de ce s-au ridicat brusc toate restricțiile, trebuie să ne punem totuși câteva întrebări, pentru că cei care vor avea de suferit sunt cei care au avut de suferit de la bun început în această pandemie și mai ales ne referim la populația vulnerabilă, ne referim la vârstnici, ne referim la persoanele care au și alte boli și care încă se infectează și care încă umplu secțiile de Terapie Intensivă destinate pacienților Covid și care încă mor, ieri am avut 100 de decese, am avut 5.400 de cazuri.”

Mihăilă îl critică pe actualul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila

Fostul ministru a menționat că în prezent nu există un instrument legal, prin care statul să protejeze pacienții cu comorbidități, persoanele care stau în sălile de așteptare ale spitalelor. Toate restricțiile s-au anulat, însă fără a avea un plan pentru protejare a celor vulnerabili”, adaugă Mihăilă. Aceasta este e o lipsă de curaj a politicienilor români, cărora le e frică să-și asume niște măsuri, care pentru o parte a populației sunt nepopulare, cu riscul de a afecta și de a avea în continuare un număr mare de decese.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

”Domnul Rafila era foarte vocal și foarte verbal în Opoziție, când susținea verbal măsuri cu impact epidemiologic, iar tot verbal a fost și când a venit la Ministerul Sănătății și când a evocat faptul că sănătatea și măsurile luate de experți vor fi cele care vor fi promovate la nivelul Ministerului Sănătății, iar acum este solidar cu niște măsuri luate fără cap”, a adăugat Mihăilă.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Martie 2022 - 12 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.