Un grup de cercetători spanioli a descoperit rolul pe care îl joacă o moleculă în evoluţia aterosclerozei, o afecţiune specifică din domeniul bolilor coronare ce provoacă îngroşarea arterelor, iar noua descoperire lasă să se întrevadă posibilitatea unei metode terapeutice în viitor, relatează EFE.
 

Ce au descoperit cercetătorii spanioli din domeniul sănătății

Bolile cardiovasculare constituie una dintre cele mai importante cauze de handicap şi de moarte prematură în întreaga lume.

Principala problemă care subzistă în multe dintre aceste boli este ateroscleroza, o afecţiune caracterizată printr-o acumulare de lipide şi un răspuns inflamator în artere, care duc la formarea unei plăci ce îngroaşă peretele vasului sangvin şi, care, cu timpul, îi reduce capacitatea elastică, făcându-l să devină rigid, fapt ce poate duce la ruperea sau la fisurarea sa, provocând astfel un eveniment trombotic.

Acumularea de grăsimi, precum colesterol şi alte substanţe, în interiorul şi pe pereţii arteriali (placa de aterom) poate împiedica fluxul sanguin. Placa de aterom se poate rupe, favorizând apariţia trombozelor (cheaguri de sange). Ateroscleroza, deşi este frecvent considerată o problema cardiacă, poate afecta arterele aflate în oricare zonă a organismului.

Cum funcționează molecula miR-125b

Cercetătorii au descoperit că molecula miR-125b afectează capacitatea lipoproteinelor HDL de a extrage colesterolul din celulele arterelor şi de a-l transporta la ficat, pentru a putea fi eliminat, accelerând astfel dezvoltarea aterosclerozei.

Studiul a fost realizat de cercetătorii spanioli de la Centrul de Investigaţii Biomedicale şi Boli Metabolice (Ciberdem), de la Institutul de Cercetare din cadrul Spitalului Santa Creu i Sant Pau, de la Spitalul Universitar Bellvitge şi de la Institutul de Cercetare Biomedicală din Bellvitge (Idibell).

Descrierea rolului acestei molecule deschide calea spre potenţiala utilizare a unor inhibitori pentru a o putea contracara, ca strategie terapeutică pentru a frâna evoluţia acestei afecţiuni vasculare, notează autorii cercetării. Studiul realizat de cercetătorii spanioli a fost publicat în revista Biomedicine and Pharmacotherapy, potrivit Agerpres.

Citeste si:
De ce este necesar să știi engleza dacă vrei să studiezi în...
De ce este necesar să știi...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Februarie 2022 - 01 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.