Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, miercuri, că durata izolării şi a carantinei în România va fi de 10 zile, nu de 14 zile, cum este în prezent, ca în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană. Precizarea a venit după ce Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor, a fost întrebată dacă va fi nevoie de doza booster pentru prelungirea validității certificatului de vaccinare. 

Durata izolării și a carantinei se reduce la 10 zile în România, ca în majoritatea țărilor UE

„O informație care cu siguranță o să vă intereseze: vom rezolva în aceste zile durata izolării și a carantinei. Va fi și în România doar de 10 zile, la fel cum este în marea majoritate a țărilor din Uniunea Europeană”, a declarat Alexandru Rafila.

„În Uniunea Europeană da, la nivel național acest lucru încă nu a fost stabilit. Ceea ce rămâne de subliniat este că dacă ne- am făcut prima schemă, să facem și doza booster, pentru că este important în această conjunctură a tulpinii și nu pentru a călători sau a intra la mall. Iar cei care sunt nevaccinați, vaccinați-vă pentru conjunctura Omicron, nu pentru a intra la mall”, a spus Adriana Pistol.

SUA reduc carantina în faţa exploziei numărului de contaminări

Autoritățile sanitare americane au redus, luni, la jumătate perioada recomandată de carantină pentru persoanele infectate cu COVID-19. Președintele Joe Biden a îndemnat „să nu se intre în panică”, în pofida creșterii îngrijorătoare a contaminărilor zilnice din cauza variantei Omicron. Durata izolării a scăzut astfel de la 10 zile la 5 pentru persoanele asimptomatice și de la 14 la 5 zile pentru cazurile contact nevaccinate.

Răspândirea noii variante de virus, identificată în Africa de Sud în luna noiembrie, nu va avea același impact ca primul val de COVID-19 de acum un an ori ca varianta Delta din acest an, a estimat șeful de stat, în contextul în care 72% din populație are administrată cel puțin o doză de vaccin anti-COVID-19.

Citeste si:
Val de infectări cu COVID-19 în România! Ce spune ministrul...
Val de infectări cu COVID-19...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Decembrie 2021 - 12 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.