Perioada sărbătorilor de iarnă înseamnă mâncare din belșug sau ore petrecute pe drumul către rude ori destinații de vacanță. Aceste obiceiuri îi duc însă pe mulți la spital. Excesele alimentare, graba de pe șosele și condițiile meteo nefavorabile au făcut și în acest an victime.

Bilanțul de Crăciun. Mulți români și-au petrecut sărbătorile în camera de gardă

În medie, în această perioadă, la fiecare 5 minute apare în unitățile de primiri urgențe un caz nou. Pe lângă pacienții cu care medicii sunt obișnuiți, în vremuri de sărbătoare, camera de gardă este plină și de victimele exceselor alimentare sau ale accidentelor rutiere.

„În intervalul cuprins între 25 decembrie, ora 00:00 şi 26 decembrie, ora 12:00, s-au prezentat 244 de pacienţi. 60 de internări au fost făcute. O incindenţă mai mare a prezentărilor a fost în ziua de Crăciun, mai ales după-amiaza”, au transmis medicii.

Aceștia au completat că, dintre cei ajunși în spital, 6 au fost implicați în accidente rutiere, iar 6 cazuri au fost victime ale unor agresiuni fizice. Din păcate, greul nu a trecut. Urmează Revelionul și Sfântul Vasile. Prin urmare, medicii au câteva sfaturi pentru oameni.

Grija la alcool

Pe lângă efectele organice, alcoolul acţionează şi pe un plan secundar: dezinhiba, adică suprima autocenzura şi comportamentul raţional. În teorie, femeile cu o constituție atletică ar trebui să reziste unui pahar băut la 5 ore, iar un bărbat ar trebui să nu se îmbete dintr-o halbă la 4 ore.

Moderația înseamnă 1-2 pahare de vin roșu sec. De reținut este că proteinele și lipidele încetinesc absorbția alcoolului, astfel că e recomandat să mâncați înainte și în timpul petrecerii. În ceea ce privește metabolizarea, durează 24 de ore până când urmele de alcool ies din sânge.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Decembrie 2021 - 10 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.