Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat luni seară, după ședința de Guvern, că unitățile sanitare publice din România vor suspenda, pentru 30 de zile, internările și intervențiile chirurgicale care nu reprezintă urgențe, din cauza creșterii accelerate a numărului cazurilor de COVID-19.

Raed Arafat: România suspendă toate intervențiile chirurgicale, precum și internările care nu reprezintă urgențe

„Cifrele continuă să crească, aproape avem o cifra dublă față de lunea trecută în privința noilor cazuri de covid. Nu vedem încă o tendința de plafonare sau de scădere. Din acest motiv, după discuții cu cei de la Ministerul Sănătății, suntem nevoiți să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede ca managerii unităților sanitare publice cu paturi să dispună măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate”, a transmis Raed Arafat.

Secretarul de stat în MAI a completat că această măsură nu va implica urgențele, femeile însărcinate care au nevoie de controale obligatorii sau pacienții cu afecțiuni oncologice cronice ori care necesită proceduri de dializă. Fiecare caz în parte va fi analizat de doctorul care tratează bolnavul. Medicul urmează să decidă dacă operația sau tratamentul în spital poate fi amânat, a mai explicat Raed Arafat.

Retail jobs

Opt orașe au incidență mai mare de 10 la mie

Opt orașe din țară au incidența cazurilor de COVID-19 mai mare de 10 la mie, Bragadiru și Ilfov fiind pe primul loc, cu 13,87 la mie. Urmează slănic din Prahova, cu 12,02 la mie, Videle din Teleorman cu 11,48 la mie, Voluntari din Ilfov cu 11,37, Popești-Leordeni (ilfov) cu 11,32, Măgurele (Ilfov) cu 10,71, Otopeni (Ilfov) cu 10,34 și municipiul Timișoara cu 10,09 la mie. În total, 175 de orașe și municipii au incidența mai mare de 3 la mie, iar în aceeași situație se află 913 comune.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 8.292 de cazuri noi, din 32.004 teste (25,9%). În acest interval au decedat 133 de persoane. Numărul pacienților de la ATI a ajuns la 1.468, dintre care 21 sunt minori.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Octombrie 2021 - 08 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.