Un enoriaș i-a transmis lui ÎPS Calinic, arhiepiscop al Sucevei, că sunt preoți care îndeamnă la nevaccinare și nepurtarea măștii de protecție. Poziția prelatului.

Preot îndeamnă la nevaccinare

ÎPS Calinic a publicat la rubrica „Răspunsul ierarhului”, de pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, scrisoarea unui enoriaș în care se arată că unii preoți îndeamnă la nevaccinare și la nepurtarea măștii anti-COVID. Mai exact, unii părinți, care nu s-au imunizat, transmit credincioșilor că „vaccinul duce la pierderea sufletului și a mântuirii”. Ierarhul, care a trecut prin boală și a fost spitalizat la Iași, a răspuns că numai doctorii sunt îndreptățiți să abordeze subiecte medicale.

„Într-o notă ceva mai personală şi specifică, am auzit (direct sau indirect) susţinerea de către un preot, slujitor şi duhovnic, de afirmaţii precum «e păcat faţă de Dumnezeu să încercăm să ne protejăm noi (de exemplu prin portul măştii) în Sfânta Biserică», «vaccinul anti-Covid duce la pierderea sufletului şi a mântuirii» sau «e mai mare păcat să lipseşti de bună voie de la o Sfântă Liturghie decât o agresiune (verbală sau chiar fizică) faţă de partenera de viaţă».

Cum să mă raportez eu, în lupta continuă şi sinceră de a fi un om şi un creştin bun, la astfel de afirmaţii sau îndemnuri, care mi se par atât de egoiste şi de intruzive? Unde se termină dreapta credinţă şi unde începe habotnicia şi «atotştiinţa» slujitorilor din biserici şi mănăstiri, care se transmite ca un val de revoltă şi înverşunare către mintea şi sufletul atâtor oameni care caută «adevărul» şi «călăuzirea» în Sfânta Biserică?” a întrebat credinciosul.

Răspunsul lui ÎPS Calinic

„1. Atunci când am fost întrebat, în legătură cu vaccinul, am spus răspicat că nu am acreditare în acest sens şi nu mă pot pronunţa.

2. Dacă unii clerici îşi permit să o facă, probabil că ei, pe lângă studiile teologice, au şi alte studii acreditate în domeniul medical, plus foarte mulţi prieteni, profesori, doctori, biologi etc., ce pot emite opinii pertinente în acest domeniu.

Citeste si:
Preotul Mirea Vîrtejanu, sfaturi pentru Monica Odagiu, după ce a...
Preotul Mirea Vîrtejanu,...

3. Legile, hotărârile, prevederile Statului privind combaterea transmiterii virusului trebuie aplicate si respectate; legat de vaccin, personal, ca slujitor al Bisericii, nu pot să recomand cuiva să se vaccineze sau nu din foarte multe motive. Dacă, Doamne, fereşte!, ulterior apare vreun efect neprevăzut, îţi încarci conştiinţa şi trebuie să răspunzi în faţa lui Dumnezeu şi a familiei. În faţa dramelor eşti singurul în măsură să hotărăşti! Pace şi bucurie ziditoare de suflet!”, a scris Calinic.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Octombrie 2021 - 10 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.