Zilele călduroase de vară aduc probleme celor care muncesc afară sau în condiții de căldură pe toată durata programului. De la disconfort accentuat, la probleme de sănătate, toate acestea sunt riscuri pe care angajații și le asumă în timpul orelor de muncă. Pentru a le preveni și pentru a oferi un grad de confort ridicat, măsurile de precauție la locul de muncă și implicarea angajatorului sunt necesare. Iată cele mai importante aspecte de care trebuie să se țină cont în astfel de condiții:

Crearea unui climat potrivit

În cazul muncii în interior, măsurile luate pentru a crea un climat cât mai plăcut sunt mai ușor de implementat. În special în cazul muncitorilor în construcții sau al celor care se ocupă de finisaje, munca pe caniculă, în interior, în case sau apartamente care nu au aparate de aer condiționat instalate poate fi complicată. Pentru a evita neplăcerile, este recomandată folosirea unui aer conditionat portabil cu freon. Acesta poate fi așezat în diferite poziții în încăperile în care muncesc angajații și oferă suficientă putere pentru a oferi un mediu ambiant cât mai potrivit. În acest fel, munca merge mai ușor și proiectele se pot termina la timp, indiferent de gradele de afară.

Protejarea angajaților expuși direct la soare

Activitatea celor care lucrează o mare parte din zi în lumina directă a soarelui este periculoasă pentru sănătate, concentrare și starea de bine. Problemele care pot apărea, precum insolația, au efecte puternice asupra organismului și pot ține o persoană la pat mai multe zile. Este recomandat ca angajații care își desfășoară activitatea afară, pe vreme caniculară, să țină cont de:


  • pauze cât mai dese în care să se adăpostească la umbră;


  • să aibă la dispoziție resurse de hidratare precum apa și fructele;


  • să-și acopere capul și pielea cu articole din materiale ușoare și moi;


  • să lucreze cât mai departe de surse de căldură;


  • să li se pună la dispoziție umbrele sau prelate care oferă umbră.

Angajatorii au responsabilitatea să ofere toate cele necesare angajaților care se expun la vremea caniculară în timpul programului, dar și să comunice cu aceștia despre îmbunătățirea constantă a condițiilor de muncă.

La ce riscuri se expun cei care muncesc în căldură

Stresul pe care îl resimte organismul când este expus la temperaturi ridicate se poate transforma rapid într-o problemă care necesită îngrijiri medicale. De asemenea, razele soarelui și căldura pot agrava anumite simptome ale unor afecțiuni, precum cele ale inimii. Cel mai des întâlnite complicații cauzate de căldură și soare sunt:

Citeste si:
Câți bani câștigă Dana Roba, după ce s-a întors la muncă: „Le dau...
Câți bani câștigă Dana Roba,...

  • deshidratarea;


  • insolația;


  • arsurile pielii;


  • sincopa la căldură;


  • crampele calorice;


  • erupțiile cutanate.

Expunerea la căldură este, pentru mulți angajați, o rutină la care sunt obligați de domeniul în care activează. Pentru a reduce efectele negative, este necesar să se acorde atenție următoarelor simptome:


  • oboseală;


  • greață și vărsături;


  • durere de cap;


  • senzație de leșin;


  • respirație rapidă;


  • stare de confuzie;

Epuizarea provocată de căldură se poate întâlni des în cazul celor care practică munca în aceste medii, în zilele de căldură. Pentru a trata simptomele, persoana care suferă de acestea trebuie să se întindă într-o încăpere răcoroasă sau la umbră și să consume lichide până când starea începe să se îmbunătățească. Dacă apar semne ale unui accident vascular cerebral, trebuie să se ceară ajutorul serviciului de ambulanță.

Citeste si:
Bucureștiul ar putea rămâne fără apă caldă și căldură în această iarnă
Bucureștiul ar putea rămâne...

Verile devin din ce în ce mai călduroase, pe fondul încălzirii globale cauzate de poluare, iar acest lucru presupune mai multă grijă în ceea ce privește condițiile de muncă. Angajații care activează afară sau în clădirile în construcție sunt expuși la diferite pericole, care pot fi evitate prin implementarea măsurilor corecte.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 August 2021 - 04 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.