Niciodată nu știi în ce situații te poți pomeni, iar oamenii din jurul tău pot avea nevoie de ajutorul tău. Pentru că suntem în sezonul în care oamenii petrec tot mai mult timp în aer liber, îți propunem câteva sfaturi pentru acordarea primului ajutor medical în caz de șoc anafilactic.

Primul ajutor medical în cazul șocului anafilactic

În cazul în care persoana este alergică la înțepăturile de albine sau viespi este nevoie să avem la îndemână o trusă de prim ajutor.


  • primul pas în cazul unei înțepături de albine este să poziționăm corect victima în funcție de simptomele pe care le are, de la criză de astm, tuse seacă sau chiar și vărstăuri

  • administrăm imediat autoinjectorul cu adrenalină din trusa de urgență

  • apelăm rapid serviciul de urgență 112, unde oferim informații generale legate de vârsta, greutatea, starea de sănătate a victimei, ora aproximativă la care s-a produs înțepătura, locul înțepăturii, tipul insectei și să menționați neapărat dacă ați administrat autoinjectorul cu adrenalină și ora la care s-a administrat

  • dacă în decurs de 5-10 minute de la prima administrare, victima nu și-a revenit, se repetă administrarea de adrenalină (al doilea autoinjector)

  • în permanență se verifică capacitatea victimei de a respira și în cazul în care nu este conștientă

  • în cazul în care victima nu respiră, se va face masaj cardio-respirator până la sosirea serviciului medical de urgență

Sfaturi generale de prim ajutor în cazul unei înțepături de insecte

În orice situație, trebuie să ținem cont și de măsurile generale de acordare a primului ajutor medical în cazul unei întepături de insecte:


  • îndepărtează cu grijă acul lăsat de albină

  • nu strânge zona înțepăturii cu degetele

  • dezinfectează bine locul înțepăturii

  • aplică niște comprese reci timp de 10 minute pe locul înțepăturii.

Albinele atacă oamenii numai dacă sunt deranjate sau provocate. Viespile însă, sunt foarte agresive și pot înțepa în mai multe locuri și nu lasă ac la fel ca albinele.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 August 2021 - 02 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.