Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunțat că va demara în perioada următoare verificări în pieţele cu produse alimentare şi în unităţe de alimentaţie publică. ANPC trage un semnal de atenționare și recomandă cetățenilor să fie atenţi la mâncarea cumpărată pe caniculă, deoarece alimentele ce au stat la temperaturimari pot fi alterate.

ANPC atenționează consumatorii asupra produselor cumpărate în această perioadă

Potrivit ANPC, vor fi efectuate verificări în unităţi fast-food, restaurant auto-servire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berării. Controalele vor viza calitatea alimentelor şi a băuturilor comercializate, condiţiile de expunere, prezentare şi comercializare ale alimentelor şi respectarea prevederilor legale la transportul şi depozitarea produselor.

„Odată cu venirea căldurii, alimentele păstrate necorespunzător vă pot da mari bătăi de cap! Aveţi grijă de unde vă cumpăraţi aceste produse! Riscaţi să vă îmbolnăviţi! Produsele alimentare comercializate în locuri neautorizate sau depozitate în locuri neconforme pot fi un pericol pentru sănătate în zilele toride", a subliniat preşedintele ANPC, Claudiu Dolot.

De ce ar trebui să țină cont oamenii atunci când cumpără mâncare

Paul Anghel, director general al Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană, recomandă cetăţenilor să aibă în vedere mai multe aspecte atunci când procură mâncare, mai ales în această perioadă în care se preconizează a fi una caniculară.

„Verificaţi cu atenţie data durabilităţii minimale, data limită de consum a produselor (termen de valabilitate) şi verificaţi în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare şi refuzaţi produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (aspect măzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat şi consistenţa moale-îngheţată, ambalaje deformate etc.).”

Citeste si:
Pescobar, apărat de Maria Constantin în urma controalelor ANPC:...
Pescobar, apărat de Maria...

De asemenea, acesta atenționează că ar trebui să atragem atenția și la modul de prezentare a ambalajului. Dacă acesta este bombat, prezintă deformări sau orice alte abateri, atunci este clar că produsul nu mai este atât e sigur pentru sănătatea noastră. Totodată, trebuie verificată și temperatura la care este păstrat produsul respectiv, dac coincide cu indicațiile de pe ambalaj.

Soarele afectează excesiv produsele alimentare.

Anghel mai precizează că este foarte important ca produsele să nu fie recongelate, în cazul în care pe eticheta produsului apare menţionat acest lucru. Iar legumele și fructele comercializate în piețele deschise au o probabilitate de alterare și pierdere a proprietăților mult mai rapidă, din cauza temperaturii mediului.

„Perioada cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare de lichide (apă minerală naturală, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare) la achiziţionarea cărora recomand să acordaţi atenţie deosebită asupra modului de depozitare şi expunere având în vedere că expunerea acestora sub acţiunea directă a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor menţionate.” a adăugat Paul Anghel.

Citeste si:
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România...
Patronatul Producătorilor...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Iunie 2021 - 03 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.