Există trei tipuri de boli: infecțioase-digestive, infecțioase respiratorii și infecțioase cutanate. Toate pot fi, până la ajungerea unui stadiu avansat al afecțiunii, citite de către părinți pe corpul copilului.

Primul pas este ca părintele, în fața unui copil care are semne de boală, să compare culoarea mâinilor sale cu cele ale micuțului. În cazul în care constată că au o culoare palidă sau de altă natură, manevra care ajută este o discretă presiune asupra degetelor. Dacă se face roșu, este perfect, însă dacă apare o culoare albastră-vineție, ca atunci când ținem presiune foarte mult timp de deget, de pildă, nu este bine. Poate fi vorba despre o boală respiratorie, iar copilul trebuie consultat de către un medic. În fața unei boli cu febră, la copil ne interesează dacă există ganglioni laterocervicali. Dacă între mandibulă și gât există un spațiu gol și nu o umflătură, înseamnă că lucrurile funcționează bine. În schimb, dacă acel spațiu este umflat, plin și urechea un pic îndepărtată, ar putea fi vorba despre oreion sau ganglioni inflamați.

Recomandările medicului Mihai Craiu

„Recomandarea mea pentru părinți este să se joace cu copiii lor atunci când sunt sănătoși. Cu coada unei lingurițe să apese un pic limba, ca un fel de joc, să vadă cum arată gâtul astăzi, ca mai apoi când vor să depisteze o problemă micuții să nu fie speriați de proceduri. Ceea ce trebuie să ne sperie atunci când îi verificăm în gât este fie prezența unor depozite, adică pe fondul roșu să existe supraadăugate niște straturi de culoare alb-gălbuie, care ar putea să fie puroi, ori dacă zona respectivă este foarte umflată. Dacă limba arată ca o zmeură sau ca o căpușună, adică are la suprafața ei niște denivelări, atunci trebuie să ne gândim că acel copil cu febră și dureri în gât ar putea să aibă infecție cu streptococ.

Cearcănele, de precizat la copilul foarte mic, nu sunt de la oboseală sau că a stat la calculator toată noaptea, cum cred unii părinți, ci sunt rezultatul unui proces inflamator în nas. Asta se întâmplă la copiii care au rinită alergică, polipi sau infecții rinosinusale; apar aceste mici umflături, dar mai ales dacă miroase respirația, dacă există un miros dulceag-grețos, asta arată că are loc un proces inflamator în cavum. Mesajul meu pentru părinți este să observe aceste lucruri, dar să-și anunțe medicul de familie. Nu mergeți cu ei la grădiniță dacă au apărut aceste modificări, pentru că astfel pot îmbolnăvi și alți copii”, a explicat doctorul Mihai Craiu, medic pediatru, într-un interviu pentru Pro TV.

Citeste si:
Oana Moșneagu și Vlad Gherman se pregătesc să devină părinși: Vrem...
Oana Moșneagu și Vlad Gherman...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Mai 2021 - 07 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.