Primul studiu din lume care a realizat o comparaţie directă între reacţiile imunitare declanşate de vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate de companiile Pfizer şi AstraZeneca a descoperit niveluri consistente şi comparabile de anticorpi la persoanele de peste 80 de ani după inocularea lor cu prima doză a oricăruia dintre cele două seruri, au anunţat miercuri autorii cercetării.

Studiul, realizat în Marea Britanie, a descoperit şi faptul că o componentă de o importanţă critică a sistemului imunitar, celulele T, au indus un răspuns imunitar mai puternic în rândul persoanelor vaccinate cu serul AstraZeneca-Oxford decât în rândul celor vaccinate cu serul Pfizer-BioNTech, notează Reuters.

Autorii acestei cercetări, care au analizat probe de sânge prelevate de la 165 de persoane din Marea Britanie cu vârste cuprinse între 80 şi 90 de ani şi care au fost inoculate cu primele doze ale celor două vaccinuri anti-COVID-19 menţionate, sunt de părere că descoperirea lor ar trebui să fie analizată în cadrul unor studii ulterioare.

„Aceste vaccinuri sunt atât echivalente, cât şi eficiente în a induce un răspuns al anticorpilor în marea majoritatea a persoanelor (incluse în studiu, n.r.), chiar şi după administrarea unei singure doze", a declarat Paul Moss, profesor de hematologie la Universitatea Birmingham şi unul dintre coordonatorii studiului.

„Ambele vaccinuri sunt bune", a adăugat el în timpul unei conferinţe de presă, organizată pentru a prezenta rezultatele cercetării.

Studiul a fost publicat online în format pre-print, înainte de a fi examinat de alţi oameni de ştiinţă prin procedura „peer-review". Potrivit cercetării, anticorpii au fost prezenţi la niveluri similare, de 93% pentru cei 76 de participanţi care au primit prima doză de vaccin Pfizer şi de 87% pentru cei 89 de participanţi inoculaţi cu prima doză a vaccinului AstraZeneca.


Despre autor:


Ultima actualizare: 15 Aprilie 2021 - 02 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.