Starea de sănătate a populației reprezintă o prioritate în actuala perioadă, însă, chiar și așa, cancerul este, încă, boala cu impact maxim asupra societății. La femei, de departe, cancerul de sân este cel mai frecvent dintre toate tipurile.

În România, peste 9.600 de femei sunt diagnosticate, anual, cu această afecțiune, de aceea, este foarte importantă cunoașterea tuturor etapelor din patologia acestei maladii. La fel de important de știut este și ce presupune un tratament complet al cancerului la sân.

Pentru reușita unui astfel de tratament este indicat ca pacientele să apeleze la un centru integrat de diagnostic și tratament, cum este institutulsanului.ro, ca să beneficieze de o echipă medicală multidisciplinară.
Cu ajutorul aparaturii moderne și prin tehnologii medicale de ultimă oră, medicii specializați în afecțiuni oncologice prescriu tratamentul optim, personalizat. Pentru aceasta, trebuie să fie parcurse toate etapele de tratament:

Stabilirea diagnosticului

În cazul în care există o suspiciune de tumoare de sân, trebuie făcute investigații ambulatorii, care să facă posibilă stabilirea unui diagnostic complet și actual. Etapa inițială de diagnosticare este foarte importantă pentru că, de corectitudinea diagnosticului, depinde succesul tratamentului. Aceste investigații inițiale cuprind: investigații imagistice─ecografie, elastografie, mamografie, IRM mamar─biopsie minim-invazivă sau biopsie chirurgicală. Examenul histopatologic al piesei de biopsie stabilește natura benignă sau malignă (canceroasă) a țesutului respectiv.

Elaborarea unui plan de tratament personalizat

Este unanim acceptat că nu există boli, există bolnavi, iar, pentru cancer de sân această abordare este esențială în tratarea fiecărui caz în parte. Stabilirea unei scheme de tratament reprezintă un efort de echipă, în care medici cu diferite specialități identifică soluția optimă de tratament personalizat, astfel încât șansele de recuperare să fie cât mai bune și să se înregistreze o ameliorare a calității vieții pacientei.

Tratamentul pentru cancer mamar are la bază patru metode terapeutice, pe care medicii la prescriu, separat sau combinate, în funcție de particularitățile histologice, de stadiul bolii și de posibile afecțiuni asociate ale pacientei. Există patru variante de tratament: chirurgical, chimioterapic, radioterapia și hormonoterapia.

Citeste si:
Tratamentul anginei pectorale: opțiuni medicamentoase și proceduri
Tratamentul anginei...

Tratamentul chirurgical

Acest tratament reunește totalitatea metodelor pentru excizia chirurgicală a zonelor afectate de boală, cu păstrarea rolului estetic și anatomic al sânului. Mai exact, este o tehnică operatorie ce permite tratamentul chirurgical, astfel încât să fie evitată mastectomia. Dacă nu poate fi evitată mastectomia, care implică îndepărtarea totală a sânului, este recomandată o intervenție chirurgicală de reconstrucție mamară. Un tratament de chirurgie conservatoare necesită tratamente complementare oncologice, atât preoperator, pentru micșorarea tumorilor, cât și postoperator, prin radioterapie, pentru diminuarea riscului de apariție a recidivei.

Tratamentul chimioterapic

În cadrul unui tratament chimioterapic se utilizează medicamente care distrug celulele canceroase. Tratamentul constă în înghițirea unei pastile sau se administrează printr-o injecție. Chimioterapia se efectuează pe cicluri de tratament urmate de o perioadă de repaus. Medicul oncolog stabilește planul de tratament chimioterapic în funcție de tipul de cancer, de medicamentele folosite și de modul în care organismul reacționează la tratament.

Citeste si:
Bolile oamenilor pe care le poate face și câinele tău
Bolile oamenilor pe care le...

Radioterapia

Radioterapia sau terapia prin radiații se realizează cu ajutorul unor fascicule de fotoni sau de particule care reduc și încearcă să distrugă celulele canceroase, pentru ca tumoarea să fie micșorată și, uneori, eliminată total. Ședințele de radioterapie pot fi tratament unic sau pot completa tratamentul chirurgical, chimioterapic sau hormonal. Doza totală de radiaţii este împărţită în fracțiuni zilnice, astfel încât ţesuturile sănătoase din regiunea iradiată să se poată reface după fiecare ședință de tratament.

Hormonoterapia

Tratamentele bazate pe hormonoterapie presupun manipularea endocrină a unor hormoni, în vederea blocării acestora, astfel încât aceștia să nu mai poată hrăni celulele canceroase și să împiedice dezvoltarea lor. Tratamentele hormonale sunt personalizate, iar eficiența lor diferă semnificativ, de la o persoană la alta. Comparativ cu tratamentul chimioterapic, organismul tolerează mai bine terapiile endocrine.

Citeste si:
Gogoașă din „Trăsniții”, diagnosticat cu cancer. Cum se simte...
Gogoașă din „Trăsniții”,...

Suportul psihologic

O boală atât de complexă, precum cancerul de sân, nu afectează doar organismul, ci și starea psihică și emoțională. De aceea, este nevoie de suport psihologic din partea unui specialist, care să ajute pacienta printr-un coaching personalizat. În timpul tratamentelor oncologice, persoanele bolnave trec prin stări de tristețe și depresie, anxietate, frică, teamă de recidivă sau stres posttraumatic. Ele au nevoie de consiliere psihologică de specialitate, care să le sprijine emoțional și să le crească șansele de recuperare medicală.


Despre autor:


Ultima actualizare: 6 Aprilie 2021 - 01 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.