Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat că, în urma unor discuții cu managerii unor spitale şi cu reprezentanţii DSU, s-a hotărât amânarea operațiilor care nu reprezintă urgențe, în favoarea pacienților COVID de la ATI.

A fost o discuţie, sâmbătă seară, cu managerii mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară, inclusiv cu reprezentanţi ai DSU. (...) Şi practic s-a discutat în acel context despre măsurile suplimentare pe care trebuie să le luăm, pentru că este o situaţie de criză de care trebuie cu toţii să fim conştienţi. Pe de o parte, în infecţia COVID creşte foarte mult necesarul de oxigen, astfel încât consumul este enorm, este incomparabil cu tot ceea ce s-a consumat înainte de debutul pandemiei, iar pe de altă parte pacienţii sever pe care îi avem acum în supraveghere necesită, mulţi dintre ei, terapie intensivă, astfel încât această decizie de a lăsa deoparte deocamdată doar cazurile de operaţii elective programate care nu sunt urgenţe vine în ajutor mai ales din punct de vedere al spaţiului de ATI al pacienţilor COVID, pentru că un pat de terapie intensivă sau un pat de terapie acută poate să fie acel pat care pentru un pacient poate să semnifice diferenţa dintre viaţă şi moarte şi poate să-i dea o şansă suplimentară la supravieţuire”, a declarat Andreea Moldovan.

Retail jobs

Aceasta a asigurat însă că pacienții care au nevoie de intervenții chirurgicale urgente nu vor fi afectați, iar în lista de priorități intră și femeile gravide.

Ceea ce vreau să asigur însă populaţia este că urgenţele, pacienţii oncologici care au un timing foarte strict pentru intervenţii chirurgicale şi care trebuie să se opereze într-un anumit moment nu vor fi afectaţi pentru că sunt clar urgenţe şi aceşti pacienţi. De asemenea, gravidele reprezintă urgenţe, încercăm să prioritizăm urgenţele în detrimentul intervenţiilor chirurgicale mici, programabile, cronice, care nu reprezintă o urgenţă. Şi în plus, aceşti pacienţi cred că nu-şi doresc neapărat să fie acum într-un spital care poate să se aglomereze mult cu cazuri cu diferite patologii. Este un moment în care şi pacienţii cu afecţiuni cronice îi rugăm să înţeleagă acest demers pentru că, de fapt, încercăm să favorizăm acolo unde este urgenţa mai mare şi unde este gravitatea mai mare”, a mai spus secretarul de stat, Andreea Moldovan, potrivit news.ro.

Citeste si:
Medicul Octavian Jurma: Saptamana viitoare sper sa iesim din valul...
Medicul Octavian Jurma:...

Despre autor:


Ultima actualizare: 6 Aprilie 2021 - 02 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.