Coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a anunțat că a solicitat creșterea vârstei pentru administrarea vaccinului produs de AstraZeneca până la 65 de ani.

”Pot spune în premieră că săptămâna trecută am făcut o solicitare oficială către comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății și către Agenția Națională a Medicamentului, pentru reevaluarea criteriului de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca, având în vedere că au apărut date suplimentare cu privire la eficacitatea indubitabilă a acestui vaccin la persoanele cu vârste peste 55 de ani.

Avem în vedere fie creșterea pragului de vârstă la 65 de ani, fie eliminarea completă. Datele din Marea Britanie, din Scoția, arata eficacitatea foarte bună, de peste 94% în prevenire internărilor și a formelor de grave de boală provocată de COVID-19.

Cred că toate datele recomandă în acest moment această creștere a limitei la 65 de ani sau eliminarea ei. În marea lor majoritate, dozele AstraZeneca administrate în Marea Britanie au fost folosite la persoane cu vârsta de peste 65 de ani", a declarat Gheorghiță.

Vaccinul AstraZeneca în România este administrat doar persoanelor până în 55 de ani. Vineri, Canada a aprobat acest vaccin pentru toată populația adultă, spunând că eficacitatea la cei peste 65 de ani este arătată de datele din afara testelor clinice. Tot vineri, Polonia a anunțat că ridică vârsta pentru vaccinul AstraZeneca la 69 de ani.

Citeste si:
BILANȚUL COVID-19: 4.076 cazuri noi | 164 decese | 1.521 pacienți...
BILANȚUL COVID-19: 4.076...

Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat vaccinul, în data de 29 ianuarie, pentru toate persoanele cu vârsta de peste 18 ani, informează hotnews.ro.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.