Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS) Andreea Moldovan a declarat că reprezentanţii instituţiei vor să crească accesibilitatea serviciilor medicale atât pentru pacienţii cu noul coronavirus, cât şi pentru cei non-COVID.

„Ceea ce gândim şi dorim în prezent e să creăm, unde infrastructura o permite, acele circuite separate pentru pacienţi COVID, non-COVID şi de asemenea, pentru zona tampon, pentru că este extrem de important ca toţi pacienţii să aibă accesibilitate corectă la serviciile medicale. (...) Încercăm să nuanţăm această abordare a infecţiei COVID, astfel încât atât pentru pacienţii COVID, cât şi non-COVID accesibilitatea şi adresabilitatea spre servicii medicale să fie mai bună", a afirmat Andreea Moldovan la o dezbatere online organizată de Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti.

Ea a explicat că de multe ori agravarea stării unui pacient cu COVID este cauzată şi de unele "compensări ale comorbidităţilor", sub impulsul infecţiei cu noul coronavirus.

„Pentru pacienţii COVID imaginăm acele circuite separate în spitale care să aibă secţie de ATI la îndemână, care să aibă capacitatea de a oferi terapie cu oxigen în mod adecvat, de asemenea, să aibă capacitatea de a oferi investigaţii radiologice sau de laborator prompte, de care să ne putem servi ori de câte ori este nevoie la un pacient despre care ştim că poate fi extrem de instabil, astfel încât imaginăm aceste circuite COVID în spitale unde infrastructura o permite, unde există servicii pluridisciplinare care pot să îngrijească pacientul COVID prin prisma şi a altor afectări care pot să apară în cadrul infecţiei COVID şi care să ofere o posibilitate de investigaţie corectă a acestor pacienţi", a spus Andreea Moldovan.

Secretarul de stat a menţionat că reprezentanţii Ministerului Sănătăţii doresc să nu se mai înregistreze situaţii în care pacientul non-COVID să fie nevoit să meargă într-o altă localitate pentru că spitalul din zona unde locuieşte e destinat celor COVID.

În altă ordine de idei, ea a opinat că resursa umană este una dintre principalele probleme ale sistemului medical românesc, având în vedere numărul mare de medici şi asistente medicale care au plecat din ţară în ultimii ani.

„Una dintre măsurile propuse de Ministerul Sănătăţii şi care este în curs de implementare se referă la un proces de transparentizare a publicării posturilor vacante. (...) De asemenea, este extrem de important să profesionalizăm managementul serviciilor de sănătate, pentru că este esenţial ca cei care ocupă poziţii de conducere, inclusiv poziţiile de manager, să aibă o pregătire adecvată", a adăugat Andreea Moldovan, informează Agerpres.

Citeste si:
Min. Sănătăţii: „Alocăm 80 de milioane de euro secţiilor pentru...
Ministrul Sănătăţii: „Vom...

Despre autor:

Lorena Martin
 Lorena Marin este redactor de beauty și skincare. Ea s-a alăturat echipei 9AM de când se află pe băncile facultății. Tot atunci a început să colaboreze și cu publicația Kudica.ro. Tânăra este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, licențiată în publicitate, autoare a lucrării de diplomă „Particularități ale publicității make-up-ului contemporan”.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Februarie 2021 - 04 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.