Ivermectina este un medicament veterinar utilizat în afecţiunile interne şi externe ale animalelor, este un antiparazitar. În România acest preparat este folosit doar pentru uz veterinar și se eliberează doar pe bază de reţetă.

Pe internet au ajuns mai multe informaţii cu privire la efectele pe care le are ivermectina în combaterea virusului COVID-19. Medicul veterinar Vlad Gugles a declarat că această informaţie a stârnit o adevărată agitație în rândul oamenilor.

„Dintr-odată, de câteva zile, peste jumătate dintre persoanele care intră la noi în farmacie ne întreabă de medicamentul ăsta. Unii înţeleg că produs lipseşte pentru că a fost această cerere crescută, iar alţii cred că nu vrem să le dăm”, spune Vlad Gugles.

Medicii susțin că acest medicament se eliberează doar pe bază unei reţete medicale, pentru a împiedica folosirea lui în mod iresponsabil. Medicamentul prezintă grad de toxicitate, fiind un antiparazitant puternic.

„Este un medicament antiparazitar. De obicei se foloseşte pentru afecţiuni interne sau externe la animale, in general căţei, purcei sau rumegătoare. Există şi o varinată injectabilă sau pastă, care se dă pe gură la cai,” aduagă medicul.

Retail jobs

Colegiul Medicilor Veterinari din România a oferit mai multe informații pe acest subiect.

„Medicii veterinari nu au competenţe legale pentru a recomanda, prescrie, comercializa, elibera produse medicinale veterinare care să fie utilizate de către oameni. Toate produsele medicinale veterinare autorizate de către autorităţile veterinare romane sau de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) sunt destinate exclusiv utilizării la animale, iar o eventuală decizie privind utilizarea acestora la oameni aparţine exclusiv autorităţilor competente.”

„Produsele medicinale veterinare care contin ivermectină se eliberează doar pe bază de reţetă, iar prescrierea se face exclusiv de către un medic veterinar cu drept de liberă practică care a examinat animalul si a pus un diagnostic prezumtiv.”, potrivit alephnews.ro.

Citeste si:
PRIMER: „Problema aprovizionării cu gaze către Europa ar putea...
PRIMER: „Problema...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Ianuarie 2021 - 03 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.