Un islandez a devenit miercuri primul pacient care a beneficiat de un dublu transplant de braţe şi de umeri în timpul unei intervenţii chirurgicale realizate în oraşul francez Lyon, au anunţat vineri reprezentanţii Hospices Civils de Lyon (HCL).

Această "grefă bilaterală de braţe", realizată de la Spitalul Edouard Herriot, a durat 15 ore şi "a necesitat mobilizarea a numeroase echipe medicale publice şi private din teritoriu", au transmis reprezentanţii HCL într-un comunicat.

Un purtător de cuvânt de la HCL a precizat că pacientul, de naţionalitate islandeză, se afla vineri dimineaţă într-o stare stabilă.

„Este vorba, după cunoştinţele noastre, despre o premieră mondială, deoarece precedentele grefe de braţe nu au inclus şi umerii", a declarat acelaşi purtător de cuvânt.

Potrivit mass-media locale, pacientului de 48 de ani i-au fost amputate ambele braţe la vârsta de 26 de ani, după ce s-a electrocutat pe o linie de înaltă tensiune.

În 1998, tot la Lyon, echipa coordonată de profesorul doctor Jean-Michel Dubernard a realizat un prim transplant de mână, apoi un alt transplant dublu de mână şi partea inferioară a antebraţului, în ianuarie 2000. Prima grefă din lume ce a vizat un transplant dublu de braţe a avut loc în iulie 2008 în Germania. Pacientul era un agricultor cu mâinile amputate în urma unui accident de muncă.

Retail jobs

În Franţa, unei paciente i-au fost transplantate propriile membre în august 2017 la Spitalul Universitar din Grenoble, graţie unei depozitării rapide a membrelor într-un recipient frigorific. HCL Lyon a precizat că va realiza "o comunicare specifică într-un termen scurt, pentru a anunţa mai multe informaţii despre această intervenţie chirurgicală", menționează Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Ianuarie 2021 - 01 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.