Cei care suferă de cancer și de leucemie se pot vaccina împotriva COVID-19. O spun chiar medicii Alexandru Rafila, Simin Florescu și Adrian Marinescu. Aceștia adaugă că și cei care suferă de diabet, boli autoimune sau boli renale trebuie să se vaccineze pentru că sunt în grupa de risc.

Cei trei medici infecționiști au vorbit depre riscurile pe care le presupune vaccinul împotriva coronavirus.

Recomandări pentru bolnavii cu afecțiuni cardiace

„Toți cei care au afecțiuni cronice cardiace, și nu numai cardiace, în primul rând ar trebui să se vaccineze. Și asta pentru că sunt persoane vulnerabile”, susține medicul Adrian Marinescu.

Simin Florescu spune că în cazul unei peroasoane care are limfom, este permis vaccinul.

„Da, ar avea șansa să răspundă la un vaccin, despre asta este vorba. Nu că ar fi contraindicat. Ci de posibilitatea unei persoane cu o imuno-supresie importantă să nu dea rezultatele scontate. Deci să nu aibă eficiență, ăsta este principalul risc.”

Citeste si:
Bilanțul COVID: 3000 de cazuri noi și 116 decese în ultimele 24 de ore
Bilanțul COVID: 3000 de...

În cazul celor care au astm bronșic și alergii

„Cu siguranță că se vaccinează. Discuția legată de alergii e în felul următor. Contraindicație cel puțin formală la vaccinare ar avea cei care au un istoric de alergie severă, ca de exemplu șoc anafilactic.”, afirmă Alexandru Marinescu.

„Trebuie să fie alergic la polietilenglicol ca să facă o alergie severă la acest vaccin. În rest, faptul că ești alergic la ambrozie și la polen, asta nu înseamnă că ai contraindicație vaccinul.”, completează Simin Florescu.

Simin Florescu mai precizează că și cei care fac dializă sau au afecțiuni renale se pot vaccina. „Intră la categoriile de risc acești pacienți și sunt chiar printre primii care ar trebui vaccinați.”

Alexandru Rafila susține că în rândul pacienților dializați, mortalitatea a fost foarte ridicată pentru cei care au trecut prin boală și crede că este una dintre categoriile care trebuie vaccinată cu prioritate.

Citeste si:
Italia vrea să dea în judecată Pfizer pentru întârzierea livrării...
Italia vrea să dea în...

Boli autoimune

„Da, fac parte din aceleași categorii de risc, cei cu boli autoimune. Dar, încă o dată, totul depinde de momentul în care se află ei din punct de vedere al terapiei sau al evoluției bolii respective. Și riscul nu este atât al vaccinului, cât riscul de a nu face suficienți anticorpi.”, adaugă Simin Florescu potrivit antena3.ro.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.