Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19, a declarat că peste 90.000 de persoane sunt programate pană acum la vaccinare, în luna ianuarie.

Pentru toată luna ianuarie, inclusiv tranşa din decembrie, vorbim de circa 750.000 de doze, deci practic acest număr de doze este suficient pentru a acoperi prima etapă”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Acesta susține că cele 900 de centre de vaccinare ar putea ajunge la capacitatea de a face 140.000 de vaccinuri pe zi, dar asta doar în cazul în care dozele de vaccin sunt disponibile.

Medicul a vorbit și despre problema cu platforma de programare, din perioada 31 decembrie – 2 ianuarie.

A fost o situaţie extrem de neplăcută, pe care mi-o asum, însă fiecare persoană, pot să vă asigur, a fost sunată şi s-a explicat această problemă legată de sistemul de programare şi a fost reprogramată. Deci din acest punct de vedere lucrurile sunt corectate, însă activitatea ar trebui să fie normală începând de mâine şi să nu mai existe probleme de acest gen”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19.

Retail jobs

Valeriu Gheorghiță a explicat că fiecare centru de vaccinare solicită necesarul de doze de vaccin, iar DSP face centralizarea și anunță centrul de stocare.

Practic, dacă ne facem un necesar corect de vaccinuri şi avem o evaluare cât se poate de clară a persoanelor programate în sistemul de programare pe centrul la care noi facem referire, atunci nu ar trebui să existe această problemă. Au mai fost situaţii, pentru că eu am transmis cât de poate de clar ca persoanele care se adresează unui centru, chiar dacă nu sunt programate, să încercăm să asigurăm vaccinarea acestor persoane, desigur în mod deosebit, ţinând cont de persoanele care deja au o programare făcută, dar dacă vom mai avea vaccinuri ar trebui să asigurăm şi vaccinarea persoanelor care se prezintă spontan la un centru de vaccinare, respectând toate celelalte proceduri medicale, de triaj şi tot ce înseamnă reguli de bună practică medicală”, a explicat medicul.

Citeste si:
Noile restricții impuse pentru perioada sărbătorilor de iarnă. De...
Noile restricții impuse în...

Acesta a anunțat că, pe luna ianuarie, deja sunt programate pentru vaccin peste 90.000 de persoane, iar programările continuă să se facă.

Pentru toată luna ianuarie, inclusiv tranşa din decembrie, vorbim de circa 750.000 de doze, deci practic acest număr de doze este suficient pentru a acoperi prima etapă, etapă care, de fapt, cuprinde un număr estimativ de circa 300.000 de persoane, atât lucrători din sistemul medical, cât şi social, dacă ne gândim la faptul că am avea o rată de acoperire, teoretic, de sută la sută, chiar şi în acest caz vom putea asigura atât doza iniţială, cât şi rapelul, şi mai avem un rest de circa 150.000 de doze care vor putea fi alocate cel puţin în prima fază pentru personalul din centrele rezidenţiale şi medico-sociale, pentru că vorbim de un număr de circa 40.000 de persoane internate în aceste centre”, a mai spus Valeriu Gheorghiță, potrivit g4media.ro.

Citeste si:
Gheorghiță, despre cazul fetei vaccinate din greșeală cu Johnson:...
Gheorghiță, despre cazul...

Ritmul de vaccinare va trebui să țină cont de disponibilitatea dozelor

Capacitatea de vaccinare în cele 900 de centre de vaccinare ar putea să atingă cel puţin 140.000 de persoane în fiecare zi. Dacă am avea atâtea vaccinuri, atunci aş putea să vă spun că în perioada lunii martie am putea deja să vorbim de cea de-a treia etapă de vaccinare a populaţiei generale”, a spus medicul.

Începând de luni, 4 ianuarie, activitatea de vaccinare pentru Etapa I se va extinde pe tot teritoriul României.

Astfel, vor intra în activitate, la nivel naţional, peste 90% din cele 376 de centre de vaccinare care deservesc personalul medical şi personalul din centrele medico-sociale”, potrivit Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).


Despre autor:


Ultima actualizare: 4 Ianuarie 2021 - 02 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.